Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Adevăr ascuns: România, folosită ca bază pentru profitul industriei militare a SUA

Abonare
Este de remarcat că SUA nu mai ascund faptul că investițiile militare au ca obiectiv Rusia, mai precis activitatea Rusiei în zona Mării Negre.

CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Forțele Aeriene americane investesc 40 de milioane de dolari în construcții noi la Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, unul dintre scopuri fiind aducerea acolo a unor drone de luptă cu rază lungă de acțiune.

Este vorba de drone MQ-9 Reaper, oficial destinate intensificării operaţiunilor de recunoaştere şi culegere de informaţii în estul Europei şi Marea Neagră, se afirmă într-un document al aviaţiei americane, citat de Defense News.

Investițiile vor consta într-un hangar destinat dronelor MQ-9 și avioanelor de tip F-15 sau A-10, dar și într-o infrastructură specială — ale cărei costuri se vor ridica la 25 milioane de dolari.

De precizat însă că, deocamdată, conducerea Forţelor Aeriene SUA în Europa mențin tăcerea asupra intențiilor concrete privind utilizarea respectivelor drone din baza de la Câmpia Turzii.

Indicator Deveselu - Sputnik Moldova
Militari americani dislocați la baza NATO din Deveselu, reținuți de poliția română

Cu toate acestea, generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică şi inginerie al Forţelor Aeriene SUA în Europa, a confirmat că "hangarul ar putea cu siguranţă să deservească un MQ-9", transmite sursa citată.

Este de remarcat că SUA nu mai ascund faptul că investițiile militare au ca obiectiv Rusia, mai précis activitatea Rusiei în zona Mării Negre.

"Proiectul în valoare de 40 de milioane de dolari include articole din anii fiscali 2015-2019 și ar fi fost plătit cu fonduri ale Departamentului Apărării special desemnate pentru a descuraja agresiunea Rusiei, cunoscută anterior ca Inițiativa europeană de reasigurare și numită acum Inițiativa europeană de descurajare", scrie Defense News.

Și Jim Townsend, fost asistent adjunct pentru Europa şi NATO al secretarului Apărării, membru al Center for a New American Security, a declarat că SUA ar putea folosi drone MQ-9 de la bazele din România "în scopul obţinerii unei imagini mai clare privind activităţile ruse în această regiune a Mării Negre".

În această vară, la Baza 71 Câmpia Turzii a fost staționată o escadrilă de F-15 C Eagles, iar tot aici au aterizat avioane A-10 de atac la sol și aparate multirol F-16.

"Armata Statelor Unite și NATO se extind în Europa, spre iritarea Moscovei, care și-a exprimat plângerile față de expansiunea spre est a NATO", a declarat pentru Sputnik News jurnalistul american Daniel Lazare, autor al unei lucrări de referință — „The Velvet Coup", o carte a prăbușirii democrației americane.

"Ironia este că Trump a cerut apropierea de Moscova în timpul campaniei sale prezidențiale, dar cursa (tensiunea) s-a accelerat", a spus Lazare, concluzionând "Politica externă a SUA pare să aibă o viață proprie dincolo de controlul oficialilor aleși".

De fapt, spune Lazare, integrarea Europei de Est în "rețeaua militară americană" face parte dintr-o strategie de "stimulare a cererii de bunuri militare americane".

"Câștigurile și profitul producătorilor de arme americani nu au avut niciodată o prioritate mai mare decât în mandatul Trump", a declarat jurnalistul.

Fluxul de știri
0