Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pregătirile pentru școală, pe ultima sută de metri: Părinții în goana după rechizite

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaElevi la școală în timpul orelor
Elevi la școală în timpul orelor - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Au mai rămas zile numărate până la începerea noului an de studii, iar părinții se grăbesc să își pregătească copii pentru școală.

CHIȘINĂU, 29 aug — Sputnik. Au mai rămas patru zile până la începerea noului an de studii, iar magazinele abundă în haine, rechizite și accesorii pentru copii de școală. 

Irina Parvan - Sputnik Moldova
La ce vârstă e bine să dăm copilul la școală, 6 sau 7 ani?

Pe lângă acestea, în Capitală se organizează diverse târguri unde părinții pot cumpăra toate lucrurile de care au nevoie copii. La Moldexpo târgul de articole pentru școală va fi deschis până în data de doi septembrie.

La începutul săptămânii viitoare elevii se vor întoarce pe băncile școlare. Acest lucru îi bucură pe copii deoarece se vor revedea cu colegii și profesorii. În schimb, pentru părinți sfârșitul lunii august este o adevărată provocare. De la pantofi şi încălțăminte sport, uniformă şi până la ghiozdan, stilouri, caiete şi penar, toate sunt puse pe lista de cumpărături pentru şcoală.

Uniforme

Uniforma școlară le dă cele mai mari bătăi de cap părinților. Aceștia trebuie să alerge prin piețe sau centre comerciale. Prețurile sunt și ele după posibilități. O uniformă mai ieftină, confecționată din materiale de proastă calitate, poate costa între 500 și 1000 de lei. În timp ce una cusută din materiale mai bune depășește 1 500 de lei. O pereche de pantofi, atât pentru fete cât și pentru băieţi, trebuie neapărat inclusă pe lista de cumpărături. Pentru aceasta, părinții mai scot din buzunar între 500 și 700 de lei.

Ghiozdan

Сдача экзамена - Sputnik Moldova
În anumite zile de școală, toți elevii vor fi scutiți de temele pentru acasă

La capitolul ghiozdane, copii sunt destul de pretențioși. Aceștia nu mai preferă produsele clasice, ei aleg fel de fel de ghiozdane cu personaje din benzile desenate sau chiar cu echipe de fotbal. Pentru aceste capricii părinții achită și până la 2 000 de lei. Evident, în piețe se găsesc și variante mai ieftine, dacă părinții nu-și pot permite să țină cont de toate capriciile odraslei.

Rechizite

Părinții trebuie să plătească destul de mulți bani și pentru rechizite. Aceștia spun că le aleg pe cele mai simple și ieftine, întrucât atenția copilului trebuie să fie concentrată pe ceea ce scrie în caiet și mai puțin pe designul acestuia. Pentru toate rechizitele necesare unui copil de clasa întâi, părinții trebuie să plătească în jur de 300 de lei.

Pe lângă uniforma școlară pe care copilul o va purta zi de zi, el mai are nevoie și de echipament pentru sport. Un costum pentru un copil de clasa întâi costă între 400 și 800 de lei, iar încălțămintea până la 400 de lei. Pe lângă acestea, copilul mai are nevoie și de o pereche de încălțăminte sport pentru a o purta zilnic. Aceasta ajunge să coste chiar și o mie de lei.

În total, pentru a trimite copilul la școală cu toate cele necesare, părinții au nevoie de aproximativ 4000 de lei, varianta "econom".

Anterior, autoritățile au anunțat că familiile social vulnerabile din Chișinău care au în grijă copii care merg la școală, vor beneficia de un ajutor material unic în sumă de 700 de lei. Banii vor fi acordați pentru pregătirea elevilor de noul an de studii 2018 — 2019.

Fluxul de știri
0