Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

MAEIE al Republicii Moldova s-a grăbit să dea răspuns MAE de la București

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
MAEIE anunță prin intermediul unui comunicat de presă că ”regretă situația creată zilele trecute la frontiera dintre Republica Moldova și România, în urma căreia un grup de cetățeni români au intrat cu întârziere în țara noastră”.

CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a reacționat la incidentul de la hotarul moldo-român, în urma căruia ambasadorul țării noastre la București a fost invitat la MAE român. 

MAE al României - Sputnik Moldova
Politică
Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat la MAE român

MAEIE anunță prin intermediul unui comunicat de presă că ”regretă situația creată zilele trecute la frontiera dintre Republica Moldova și România, în urma căreia un grup de cetățeni români au intrat cu întârziere în țara noastră”.

”Este un caz izolat, care a avut loc din cauza dificultăților de ordin tehnic în Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră, precum și al comportamentului inadecvat al unor cetățeni. MAEIE reiterează pe această cale ferma hotărâre de a respecta neabătut angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și normele internaționale în vigoare privind libera circulație a cetățenilor”, se spune în reacția de răspuns al MAEIE.

În același context, MAEIE subliniază că nu există nici un motiv pentru a îngrădi sau limita accesul cetățenilor din România, cu care Republica Moldova are o cooperare excelentă în toate domeniile, inclusiv în cel frontalier.

”Republica Moldova apreciază în mod deosebit nivelul relațiilor dintre cele două țări și își exprimă întreaga disponibilitate de a aprofunda și diversifica această colaborare în spiritul valorilor europene comune”, reiterează MAEIE.

Reacția ministerului de la Chișinău vine după ce ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare la Ministerul român al Afacerilor Externe, unde i s-a cerut explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei.

Unui grup din 35 de cetățeni români, care făceau parte din Marșul Unirii, și care se îndreptau din Alba Iulia spre Chișinău, nu i s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Totul s-a întâmplat la punctul de trecere Albița –Leușeni, în data de 27 august. 

Potrivit Poliției de Frontieră a țării noastre, motivul interzicerii a fost ”perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”. Totodată, Poliția de Frontieră a anunțat că are ”informație cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru”.

Miercuri, 28 august, după trecerea tuturor procedurilor legale, grupului de unioniști li s-a permis intrarea în Republica Moldova cu excepția activistului George Simion.

Noi detalii în scandalul de la hotarul moldo-român>>>

Potrivit Legii cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, controlul la trecerea frontierei se efectuează cu respectarea deplină a demnităţii umane, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, sex, religie, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială, dezabilități, vârstă. Respectiv, toți străini la intrare în Republica Moldova sunt supuși controlului la trecerea frontierei de stat. 

 

 

Fluxul de știri
0