Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Ungaria cere UE deblocarea ajutorului macrofinanciar pentru Moldova - detalii

© Photo : KormanyPéter Szijjártó - ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria
Péter Szijjártó - ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful diplomației din Ungaria cere Uniunii Europene să deblocheze sprijinul macrofinanciar promis Republicii Moldova și anunță că Moldova poate miza pe sprijinul din partea statelor Grupului Vișegrad.

CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. Ungaria consideră că Uniunea Europeană trebuie să deburseze ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Republicii Moldova și care a fost ulterior înghețat. Declarația a fost făcută astăzi la Budapesta de ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, la întrevederea cu șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi.

Luna trecută, UE a anunțat că îngheață ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru Moldova, după ce instanța a invalidat rezultatele alegerilor locale noi din municipiul Chișinău. Ungaria consideră criticile aduse de UE țării noastre drept nefondate.

”Ungaria crede că 100 de milioane de euro promise Moldovei trebuie să fie debursate… și nu ar trebui să se aplice standarde duble", a declarat Szijjarto în cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor ungari, după întâlnirea cu omologul său moldovean la Budapesta.

Budapest, capitál de Hungría - Sputnik Moldova
Politică
Moldova, cu ochii spre Ungaria: Despre ce va vorbi Ulianovschi la Budapesta

Totodată, Péter Szijjártó a specificat că Ungaria, preluând preşedinţia Grupului Visegrád (V4), în iulie 2017, şi-a fixat drept prioritate susţinerea Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, considerând că acesta este un instrument eficient pentru statele Parteneriatului Estic de a realiza obiectivele sale strategice de integrare europeană. În context, Ministrul Péter Szijjártó a specificat că țara noastră poate beneficia de tot suportul statelor Grupului Visegrád și, în special, al Ungariei.

Șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, se află la Budapesta, Ungaria, unde, în calitate de invitat de onoare, participă la Reuniunea anuală a ambasadorilor ungari.

Pe 5 iulie, Uniunea Europeană a decis suspendarea plății primei tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Republicii Moldova, după decizia autorităților de la Chișinău de a invalida rezultatele alegerilor primarului Capitalei.

Fluxul de știri
0