Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Afacere ilegală pe picior mare: Au fraudat statul de 3 milioane de lei

Abonare
Cinci persoane au fost reținute de oamenii legii fiind suspectate de evaziune fiscală.

CHIȘINĂU, 28 aug — Sputnik. Cinci persoane, dintre care trei angajați ai Serviciului Fiscal de Stat și doi administratori de firme au fost reținuți de poliție, fiind suspectați de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Suspecții au prejudiciat bugetul de stat cu circa 3 milioane de lei.

Syrian migrants walk in the sunset after they crossed the Hungarian-Serbian border near Roszke, Hungary August 25, 2015. - Sputnik Moldova
Societate
Afacere penală a trei moldoveni: Povestea care le-a dat bătăi de cap autorităților - Video

Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul a două cauze penale, abuz de serviciu și evaziune fiscală. În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că membrii grupului infracțional au elaborat şi realizat un plan criminal complex pentru a obține profit ilicit în urma eschivării de la achitarea impozitelor și taxelor la buget, având în posesia s-a secția de producere și depozit a alcoolului etilic nedeclarat la organele fiscale.

Astfel, angajații Serviciului Fiscal de Stat ar fi favorizat, începând cu anul 2018, accesul factorilor de decizie a întreprinderii în depozitele sigilate ale unui post fiscal din Orhei, unde erau depozitate cantități de alcool etilic.

Ofițer PCCOCS - Sputnik Moldova
Societate
Percheziții de amploare, marca PCCOCS: Iată pe cine i-au vizitat procurorii

Ulterior, angajații firmelor, ar fi preluat şi comercializat circa 35 de mii de litri de alcool etilic în sumă de peste 4 milioane de lei, fără întocmirea actelor fiscale, prejudiciind astfel interesele şi bugetul public în proporții deosebit de mari. În data de 21 iunie, în urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că de pe teritoriul întreprinderii a ieșit un camion de model "Volvo" cu o cisternă destintă transportării produselor lechifiate.

Ulterior, polițiștii au stopat camionul care transporta 7 tone de alcool etilic, 7 tone de alcool brut și 10 tone de vin, fără acte de proveniență. Camionul și marfa depistată au fost ridicate și anexate ca corp delict la cauza penală. Concomitent, polițiștii sub conducerea procuraturii municipiul Chișinău, au descins pe teritoriul întreprinderii vizate, fiind constatat faptul producerii și comercializării alcoolului etilic fără acte de proveniență.

Dovadă și probă a celor menționate servesc declarațiile martorilor care confirmă faptul că angajații Inspectoratului Fiscal au permis sustragerea alcoolului din depozitele sigilate de către organul fiscal. În data de 23 august, au fost efectuate 20 de percheziții la domiciliile suspecților dintre care un șef de direcție și doi inspectori ai Insectoratului Fiscal de Stat, precum și la doi factori de decizie a firmei.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă totală de peste 1,1 milioane de lei, înscrisuri de tip ciornă privind activitatea frauduloasă a întreprinderii cât și alte probe concludente. Astfel, trei angajaţi ai Serviciului Fiscal de Stat și doi administratori de firme au fost reținuți pentru 72 de ore.

Ca urmare a probelor acumulate, a fost pornită cauza penală pentru abuz de serviciu pe faptul acțiunilor ilegale a angajaților Serviciului Fiscal de Stat. Dacă se vor găsi vinovați, aceștia riscă amendă de până la 5 875 000 de lei sau închisoare până la șase ani.

La fel, a fost pornită o altă cauză penală pentru evaziune fiscală a întreprinderilor, instituțiilor şi organizațiilor, pe faptul acțiunilor ilegale comise de administratorii firmelor. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă de până la 17 500 000 sau închisoare de până la 5 ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 până la 5 ani.

Fluxul de știri
0