Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Relația părinte-copil-educator, factor esențial în dezvoltarea multilaterală a copilului

© Sputnik / Miroslav RotariOlga Schimbator
Olga Schimbator - Sputnik Moldova
Abonare
În societate s-a creat o concepție precum că, copilul trebuie să fie educat în grădiniță. De fapt nu este așa. De această părere este Olga Schimbător, directoare de grădiniță, care a fost invitată în studioul Radio Sputnik Moldova
Relația părinte-copil-educator, factor esențial în dezvoltarea multilaterală a copilului

Potrivit Olgăi Schimbător, familia este primul mediu de viață al copilului, care îi oferă educație și exercită o influență considerabilă asupra dezvoltării acestuia.

"Rolul familiei nu trebuie diminuat sub nici o formă. Copilul trebuie învățat de acasă să asculte, să fie cuminte, să aibă inițiativă, să nu aibă frica de exprimare, să ceară ceea ce își dorește și să întrebe ceea ce este curios să afle. Totodată, adulții trebuie să-i învețe pe micuți niște deprinderi elementare de comportament cu semenii săi, adică să se salute și să-i respecte pe cei adulți, în special pe educatorii de la grădiniță. Cu regret, părinții de multe ori uită să le altoiască copiilor aceste deprinderi", a relatat Olga Schimbător.

Potrivit directoarei, rolul grădiniței este de a dezvolta capacitățile și abilitățile copiilor: memoria, imaginația și creativitatea. Nu în ultimul rând, scopul grădiniței este de a pregăti copilul pentru următoarea etapă importantă — școala.

"Ideal ar fi ca părinții să fie într-un "parteneriat" cu grădinița. Instituția de educație timpurie, părinții și familia le oferă un mediu sigur copiilor pentru observarea, evaluare și  înțelegerea lumii înconjurătoare. Este foarte importantă colaborarea eficientă, formarea unor relații armonioase, comunicarea și înțelegerea dintre părinți și grădiniță în procesul educațional", a precizat Olga Schimbător.

Mai multe informații referitor la  acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0