Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recoltă record de struguri de masă: Moldova nu obținea așa cantitate nici în perioada URSS

© Sputnik / OsmatescoIon Sula
Ion Sula - Sputnik Moldova
Abonare
Fost ministru al Agriculturii: Moldova nu a abținut o recoltă atât de mare de struguri de masă nici în perioada sovietică.
Recoltă record de struguri de masă: Moldova nu obținea așa cantitate nici în perioada URSS

Vești bune din câmp. Republica Moldova va obține, în acest an, 130 de mii de tone de struguri de masa, ceea ce constituie o recoltă record pentru țara noastră. Potrivit fostului ministru al Agriculturii Ion Sula, care este și președinte al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, o cantitate atât de mare, țara noastră nu a înregistrat nici în perioada sovietică.

„Pentru strugurii de masă estimăm o recoltă de 120-130 de mii de tone. Anul trecut am avut 100 de mii de tone. Cert este că recolta din acest an va fi, în premieră, cea mai mare cantitate din istoria Republicii Moldova. Nici în perioada sovietică, Republica Moldova nu a obținut o cantitate atât de mare de struguri de masă", spune Ion Sula.

Cert este că frigiderele din țara noastră nu au o capacitate atât de mare. Respectiv, o parte din producție va fi vândută direct din câmp.

„Fermierii au deja experiență în domeniu. Avem posibilitatea să depozităm o parte considerabilă din strugurii de masă. Da, capacitatea frigiderelor nu este atât de mare, așa că o mare parte din recolta de struguri de masă va fi vândută și exportată din câmp", adaugă Ion Sula.

Doar cota mică de export pentru piața din Uniunea Europeană îi îngrijorează pe viticultori.

„Avem o altă problemă, în Uniunea Europeană putem să exportăm doar 10 mii de tone de struguri fără taxe. Cunoaștem că deja se negociază ca această cotă să fie dublată sau chiar triplată. Respectiv, noi am putea să exportăm mai mult, fiindcă noi avem această capacitate", conchide Ion Sula.

Precizăm că, anul trecut, viticultorii din țara noastră au recoltat aproximativ 110 mii de tone de struguri de masa. Aproximativ 80 la sută din strugurii de masa din recolta de anul trecut au ajuns peste hotare.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0