Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia, din nou în capacitate de a monitoriza spațiul cosmic. Inclusiv, din Moldova

CC0 / Pixabay / Pexels / Cosmos
Cosmos - Sputnik Moldova
Abonare
În acest scop a fost reactivată vechea rețea sovietică de observatoare, ea fiind completată cu o serie de noi stații.

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Rusia a repus în funcțiune un sistem global de monitorizare a spațiului circumterestru, potrivit unui raport al Institutului de Matematică Aplicată Keldysh.

Президент РФ В. Путин встретился с советником президента США по вопросам нацбезопасности Д. Болтоном - Sputnik Moldova
Politică
Bolton: Negocierile SUA-Rusia privind soarta START-III, la o etapă incipientă

La observatoarele existente s-au adăugat altele opt, echipate anume cu acest scop, în foste republici sovietice, Elveția și Bolivia, transmite RIA Novosti.

Avanposturile, unul dintre ele în Moldova, sunt menite să acopere întreaga orbită geostaționară deasupra ecuatorului Pământului.

Rețeaua urmărește peste 5000 de obiecte reperate pe orbite cu înălțimea de până la 20 de mii de kilometri, inclusiv nave, fragmente de aparate, alte corpuri. Informația este procesată de un supercomputer cu capacitatea de 100 de trilioane de operațiuni pe secundă.

Sistemul dispune de date despre lansările efectuate, dezagregarea sateliților, intrarea lor în atmosferă, apropierile periculoase ale aparatelor spațiale.

În februarie 2009 pe orbita circumterestră a avut loc primul caz de impact între două corpuri de proveniență artificială — satelitul militar sovietic Cosmos-2251 și aparatul american de telecomunicații Iridium 33. Ciocnirea a produs circa 2 mii de fragmente.

Fluxul de știri
0