Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Busturile lui Mihai Volontir și Pantelimon Halippa vor fi edificate la Bălți și Sângerei

© Sputnik / Владимир Родионов / Trecere la banca de fotografiiНародный артист СССР Михай Волонтир
Народный артист СССР Михай Волонтир - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Guvernul a decis să fie edificat, în municipiul Bălți și în satul Cubolta, Sângerei, busturile renumitului actor Mihai Volontir și a cunoscutului om politic Pantelimon Halippa.

CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik. Bustul renumitului actor de teatru și cinema, Mihai Volontir va fi edificat pe Aleea Clasicilor Culturii Naţionale din municipiul Bălţi. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.

Бюст гагаузского и молдавского просветителя Михаила Чакира на Центральном Православном кладбище Кишинева - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Irina Vlah: vom aduna bani pentru un nou bust al lui Ceachir

Compoziția sculpturală va fi ridicată în scopul eternizării memoriei artistului, iar cheltuielile necesare pentru executarea și edificarea acesteia vor fi acoperite din donații și sponsorizări.

De-a lungul anilor dedicaţi teatrului şi filmului, Mihai Volontir a jucat circa 120 de roluri, fiind decorat cu titluri precum Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii și cel mai bun actor al Secolului XX. Maestrul s-a stins din viață la data de 15 septembrie 2015.

Guvernul a aprobat și edificarea bustului în memoria cunoscutului om politic Pantelimon Halippa. Bustul urmează a fi amplasat în localitatea sa de baștină — satul Cubolta, raionul Sângerei. Cheltuielile necesare pentru instalarea acestuia, în piaţa din preajma Primăriei satului, vor fi acoperite din bugetul local, donațiile cetățenilor și mijloacele financiare ale Consiliului Comunei Aroneanu din România.

Pantelimon Halippa, născut la 1 august 1883, s-a manifestat prin activitatea sa politică — în perioada 1918-1934 a ocupat funcții de ministru în diferite guverne și de deputat în Parlament. De asemenea, Pantelimon Halippa s-a remarcat ca scriitor, fiind autorul a peste 280 de poezii, articole, schițe și traduceri.

Fluxul de știri
0