Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Irina Vlah: vom aduna bani pentru un nou bust al lui Ceachir

© SputnikБюст гагаузского и молдавского просветителя Михаила Чакира на Центральном Православном кладбище Кишинева
Бюст гагаузского и молдавского просветителя Михаила Чакира на Центральном Православном кладбище Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Experții neagă subtextul politic al acțiunii vandalilor care au furat bustul lui Ceachir din cimitirul din Chișinău.

 

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik, Serghei Țurcanu. Furtul bustului cunoscutului iluminist găgăuz și moldovean, Mihail Ceachir, din Cimitirul Ortodox Central din Chișinău reprezintă un act de vandalism şi a provocat indignare atât în rândurile populației găgăuze, cât și a întregii țări, a declarat Irina Vlah, bașcanul autonomiei, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik.

„Noi, într-adevăr, suntem indignați de cele întâmplate în noaptea de 14 spre 15 august. Ne-am adresat îndată conducerii MAI pentru a identifica persoanele care au săvârșit acest act de vandalism. Va fi intentat un dosar penal. Am avut și o discuție cu Mitropolitul Vladimir și am convenit să începem colectarea banilor pentru un nou bust, deoarece ancheta penală poate să dureze nu se știe cât timp și nu este sigur că bustul va fi găsit”, a declarat bașcanul.

Activistul Dmitri Ianul a declarat că huliganii și vandalii nu au naționalitate. Totodată, el a menționat că nu este cazul să se căute un substrat politic în profanarea mormântului lui Mihail Ceachir.

„Eu cred că motivul acestui act de vandalism este bronzul. Nu cred că este vorba de ceva politic. Dar, desigur, pentru găgăuzi este dureros că s-a procedat în asemenea mod. Acest om a făcut mult atât pentru noi, găgăuzii, cât și pentru moldoveni, de aceea trebuie să restabilim totul așa cum a fost”, consideră Ianul.

Versiunea activistului găgăuz este confirmată de ex-viceprimministrul afacerilor interne, Ghenadi Cosovan, care afirmă că acesta nu este primul caz de vandalizare a mormintelor la Cimitirul Central din capitală, iar colectarea ilegală a metalului uzat prezintă o problemă serioasă căreia autoritățile nu-i acordă o atenție cuvenită.

„Aceste probleme apar periodic. Anterior, era „la modă” furtul cablurilor electrice, a șinelor de transformatoare, a țevilor de la apeducte. Am întreprins raiduri pe la punctele de colectare a metalului uzat. Majoritatea dintre ele activau ilegal. La Cimitirul Central au mai fost deja două astfel de cazuri, fiind furate busturile unor oameni seamă ai Moldovei – un regizor și un poet – și vândute ca fier vechi. Fiind distruse, acestea nu mai pot fi restabilite. În prezent, forţele de ordine din țară au o altă sarcină: să completeze haznaua statului din contul amenzilor achitate de conducătorii auto, în timp ce situația privind metalele neferoase este lăsată în afara sferei lor de activitate. Iar colectarea ilegală a metalului uzat aduce statului mai multe pagube decât accidentele rutiere!”, a menționat cu amărăciune Cosovan.

La rândul său, Mitropolia Moldovei a Bisericii Ortodoxe Ruse a condamnat acest act, publicând pe site-ul său oficial un apel în legătură cu profanarea mormântului protoiereului Mihail Ceachir în care se menționează că infracțiunea a fost comisă chir la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, fapt ce vorbește despre boala spirituală de care suferă o parte din societatea Moldovei.

 

 

Fluxul de știri
0