Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Chișinău dispar mașinile de taxi. A fost găsit și motivul

CC0 / Pixabay / emkanicepic / Taxi
Taxi - Sputnik Moldova
Abonare
Chiril Gaburici: Dispariția mașinilor de taxi este o dovadă că mulți activau ilegal. Până joi cer soluții concrete.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat în ședință, astăzi, 20 august, Asociația Transportatorilor Auto pentru a discuta situația din domeniul serviciilor de taxi. În ultimul timp, numărul mașinilor de taxi s-a micșorat. Acest fenomen s-a înregistrat după ce responsabilii de la Agenția Națională Transport Auto, Serviciul Fiscal de Stat și Inspectoratul Național de Patrulare au organizat mai mule operațiuni de control a serviciilor de taxi din țară.

„Odată cu intensificarea controalelor au dispărut mașinile de taxi, o dovadă clară că mulți șoferi activau ilegal. Este o situație care mă alarmează. Până joi cer soluții concrete, altfel încât să rezolvăm situația din domeniu”, a declarat ministrul.

Gaburici le-a cerut responsabililor de la Asociația Transportatorilor Auto în regim de taxi să vină cu propuneri concrete pentru combaterea activității ilicite în domeniu. Ministrul a reiterat că vor continua controalele. 

Raid poliție vs taximetriști - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul impune reguli stricte pentru șoferi de taxi. Ce nu vor avea voie să facă

”Scopul nostru nu este de a umbla cu bâta din urma companiilor de taxi, ci de a crea condiții egale de activitate pentru toți actorii din domeniu. Odată cu obligarea șoferilor de taxi să ofere bonuri de casă călătorilor, am început lupta cu transportatorii iliciți”, a declarat Gaburici. 

Ministrul Economiei și Infrastructurii a amintit că, pe 1 octombrie, intră în vigoare modificările la Codul rutier, care vor oferi toate instrumentele și pârghiile necesare pentru a impune și companiile de taxi care activează online să se conformeze legii.

Reprezentantul Asociației Transportatorilor Auto în regim de taxi a apreciat noul sistem de impozitare, care va intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2018, menționând că astfel va crește calitatea serviciilor din domeniu. Potrivit modificărilor, taximetriștii care au un salariu mai mic de 10 mii de lei vor plăti un impozit pe venit fix, de 500 de lei lunar. De asemenea, asigurarea medicală şi cea socială vor constitui a 12-a parte din rata anuală, iar cheltuielile pentru reparația mașinilor vor deveni deductibile.

„Aceste facilități fiscale vor permite companiilor de taxi să-și reînnoiască parcul de automobile și să presteze servicii calitative cetățenilor. Înțeleg că am început lupta cu transportatorii iliciți, iar aceasta este o dovadă câți dintre ei lucrau legal și câți activau ilegal, fără aparate de casă”, a mai spus Chiril Gaburici.

Ministrul a avut recent discuții cu agenții economici care prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi și cei care dețin restaurante, hoteluri și baruri privind sistemul de impozitare și acțiunile care trebuie întreprinse pentru combaterea activității ilegale în aceste domenii.

Fluxul de știri
0