Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Este oficial! Cât de gravă este situaţia în țara vecină din cauza pestei porcine!

© Sputnik / Irina LeahovaPesta porcină, măsuri profilactice
Pesta porcină, măsuri profilactice - Sputnik Moldova
Abonare
Judeţele din estul şi sud-estul ţării sunt cele mai afectate de acest virus, dar şi în nord există trei judeţe în care autorităţile s-au confruntat cu astfel de cazuri.

BUCUREŞTI, 30 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Proporţiile dezastrului sunt uriaşe. O statistică a Uniunii Europene arată că România este cea mai afectată ţară din Europa de pesta porcină africană.

Вспышка африканской чумы свиней в Новгородской области - Sputnik Moldova
Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele

Italia s-a confruntat timp de zeci de ani cu acest virus, la fel şi Portugalia. În Polonia încă există focare de pestă porcină.

Virusul este prezent şi în Belarusul, dar şi în alte ţări baltice.

În nici o altă ţară din Europa nu se înregistrează atâtea cazuri aşa cum se întâmplă în România, informează antena3.ro.

În România, sute de medici veterinari, cu tehnicieni veterinari, cu reprezentanţi ai ANSVSA, ai Ministerului Agriculturii, ai Armatei Române, ai Ministerului de Interne, în zonele în care situaţia este extrem de dificilă au eutanasiat zeci de mii de porci.

Sunt afectate atât gospodăriile, cât şi marile ferme.

Баран пасется на пастбище - Sputnik Moldova
Pesta porcină lovește și în berbeci

„Din punct de vedere procentual, nu este chiar o tragedie. Dar e foarte uşor să spui de la televizor că zece la sută nu înseamnă ceva. Dintr-un milion de porci, în judeţele respective, au fost eutanasiaţi 121.000, adica 9,24%. Asta pe medie", a explicat jurnalistul Radu Tudor la Antena 3, adăugând că sunt ferme, sunt gospodării unde au fost, pur şi simplu, omorâţi toţi porcii, iar procentul este în creştere.

Numai în complexul comercial din Tulcea au fost omorâţi aproape 70.000 de porci. O parte din cadavre au fost incinerate.

În zona complexelor mari de porci, acolo unde a apărut virusul, singura soluţie este exterminarea.

Jurnalistul a punctat faptul că trebuie evitate speculaţiile privind afectarea României de acest virus, susţinând că modalitatea de răspândire este cea legată de porcii mistreţi.

Fluxul de știri
0