Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

„Sincronizarea ceasurilor”: Despre ce au discutat Putin și Merkel la Schloss Meseberg

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин в Германии на переговорах с канцлером ФРГ Ангелой Меркель
Президент РФ Владимир Путин в Германии на переговорах с канцлером ФРГ Ангелой Меркель - Sputnik Moldova
Abonare
Discuțiile dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin s-au încheiat sâmbătă seara târziu la Schloss Meseberg.

CHIȘINĂU, 19 aug — Sputnik. Într-un format neobișnuit, liderii au făcut declarații presei înainte de întâlnire. După cum a clarificat Kremlinul, o astfel de decizie a fost luată, deoarece adresarea către mass-media sâmbătă  la o oră târzie ar fi fost "incomod".

Президент РФ Владимир Путин в Германии на переговорах с канцлером ФРГ Ангелой Меркель - Sputnik Moldova
Rusia
Putin, la întâlnirea cu Merkel: Rusia este un furnizor de gaze în Europa de încredere

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, negocierile de trei ore dintre președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au fost substanțiale, iar cei doi lideri au "sincronizați ceasurile" pe o serie de probleme.

"Negocierile au fost foarte lungi. A fost o discuție foarte detaliată și detaliată a problemelor care au fost menționate în declarațiile președintelui și cancelarului [făcute înainte de discuții]", a declarat Peskov reporterilor duminică.

"Nu a fost nici un obiectiv de a ajunge la nici un fel de acorduri. A fost o discuție utilă cu privire la sincronizarea ceasurilor pe o serie de probleme urgente", a spus purtătorul de cuvând al Kremlinului.

Dmitri Peskov a mai spus că, în timpul discuțiilor cu Angela Merkel, Vladimir Putin a reafirmat angajamentul Moscovei de a-și continua munca cu businessul german.

"Putin a comunicat în mod regulat cu reprezentanții marilor companii germane și dorește să continue această practică". [Părțile] au subliniat câteva proiecte ale marilor companii germane care vizează extinderea prezenței lor pe piața rusă, iar Putin a reafirmat interesul nostru pentru o astfel de cooperare", a declarat Peskov reporterilor.

Mai mult, Dmitri Peskov a spus că Vladimir Putin și Angela Merkel au subliniat, în timpul discuțiilor de sâmbătă, necesitatea de a stimula dialogul de la Petersburg și cooperarea societății civile.

"[Părțile] au discutat despre necesitatea de a intensifica dialogul societății civile, dialogul de la Petersburg. [Putin și Merkel] au reafirmat interesul reciproc pentru un astfel de format, iar Putin a susținut poziția sa cu privire la importanța schimburilor științifice, sferelor de înaltă tehnologie. Părțile au arătat un interes deosebit pentru activarea contactelor în acest domeniu", a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat, de asemenea, că Merkel și Putin au discutat sâmbătă relațiile bilaterale și au subliniat creșterea comerțului dintre țări.

"[Părțile] au discutat despre relațiile bilaterale și s-au bucurat să vadă dinamica pozitivă a comerțului. Anul trecut am înregistrat o creștere semnificativă a comerțului cu 23%, tendința rămânând și în acest an", a spus Peskov.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 "nu trebuie să fie politizat"

Vladimir Putin și Angela Merkel au convenit că proiectul de gazoduct Nord Stream 2 este profitabil și competitiv, precum și și-au exprimat intenția de a-l definitiva, a spus Peskov.

"[Părțile] au discutat despre proiectele mari, inclusiv despre Nord Stream 2. [Putin și Merkel] au subliniat natura comercială și avantajul competitiv al acestui proiect. Atât Putin, cât și Merkel au fost de acord că nu este corect să politizeze acest proiect", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor.

Peskov a subliniat că Putin și Merkel au discutat posibilele sancțiuni SUA împotriva proiectului Nord Stream 2.

"Există o înțelegere generală că proiectele sunt profitabile din punct de vedere comercial și competitive și de aceea este necesar să se ia măsuri pentru a le proteja de eventuale atacuri… ale terților și de a finaliza proiectul", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt a mai menționat că Putin și Merkel au discutat, de asemenea, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.

"Am discutat despre perspectivele tranzitului de gaze pe teritoriul ucrainean", a adaugat Peskov.

Nord Stream 2 este un joint-venture al gigantului energetic rusesc Gazprom și al Engie din Franța, OMV AG din Austria, Royal Dutch Shell din Marea Britanie și Danemarca, și Uniper și Wintershall din Germania. Conducta va trece pe sub Marea Baltică, de pe coasta Rusiei până la un hub din Germania, și va avea o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi. Se preconizează că conducta va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2019.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин в Германии на переговорах с канцлером ФРГ Ангелой Меркель
Президент РФ Владимир Путин в Германии на переговорах с канцлером ФРГ Ангелой Меркель - Sputnik Moldova
Президент РФ Владимир Путин в Германии на переговорах с канцлером ФРГ Ангелой Меркель

Putin, Merkel, discuții despre posibila înființare a formatului Rusia-Germania-Franța-Turcia privind Siria

Dmitri Peskov a declarat duminică că Vladimir Putin și Angela Merkel și-au exprimat regretul cu privire la stagnarea implementării acordurilor de la Minsk privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei.

"[Părțile] au făcut schimb de opinii cu privire la situația din Ucraina [Putin și Merkel] și-au exprimat regretul cu privire la faptul că punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk a fost total blocată. Au fost ridicate preocupări legate de prelungirea legii care expiră a statutului special al Donbasului, care este un element important al acordurilor de la Minsk", a declarat Peskov reporterilor.

În același timp, Planul comun de acțiune comun (JCPOA), cunoscut sub numele de acordul nuclear iranian, a fost, de asemenea, pe ordinea de zi a reuniunii la nivel înalt, a subliniat Peskov.

"[Părțile] au discutat despre JCPOA. Situația din jurul lui este clară", a declarat Peskov reporterilor fără a mai fi nevoie de detalii suplimentare.

Mai mult, liderii celor două state au atras atenția asupra problemei refugiaților sirieni, a spus Peskov.

Президент России Владимир Путин поздравляет министра иностранных дел Австрии - Sputnik Moldova
Rusia
La dans cu mireasa: Putin, oaspete de onoare la nunta șefului MAE al Austriei

"Părțile au discutat temeinic chestiunea siriană. Putin a subliniat fluxul intensificat de refugiați care s-au întors acasă și a cerut țărilor europene să sprijine procesul pentru a-l face ireversibil", a declarat Peskov. El a menționat, de asemenea, că Putin și Merkel au discutat despre formatul incluziv al discuțiilor de reconciliere siriană.

"[Putin și Merkel] au discutat despre soluționarea politică a conflictului sirian, în special formatul incluziv al soluționării politice care implică toate părțile [în conflict]", a adăugat Peskov.

Președintele rus și cancelarul german și-au exprimat, de asemenea, preocuparea față de deciziile imprevizibile ale unor țări de a introduce tarife, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra economiei mondiale, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"[Părțile] au discutat despre comerțul internațional și relațiile economice și și-au exprimat preocuparea reciprocă față de deciziile imprevizibile, în special în domeniul tarifelor, luate de unele state, ceea ce poate avea în cele din urmă consecințe negative asupra întregului sistem de legături economice și comerciale", a declarat Peskov reporterilor.

În plus, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel au discutat despre crearea posibilă a formatului de discuții asupra Siriei dintre Rusia, Germania, Franța și Turcia, a declarat Dmitri Peskov.

"Un astfel de format a fost discutat [Putin și Merkel] au decis că dialogul într-un astfel de format va fi lansat la nivel de experți și asistenți pentru a îmbunătăți nivelul negocierilor în viitor", a punctat Peskov.

Fluxul de știri
0