Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Muncitorii din construcții, la mare căutare în Moldova: Sunt puțini și slab pregătiți

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaȘantier de construcție
Șantier de construcție - Sputnik Moldova
Abonare
Absolvenții școlilor de meserii refuză să muncească în Moldova și iau drumul străinătății.

CHIȘINĂU, 17 aug — Sputnik. Nu este o noutate că în Moldova există o criză acută de forță de muncă. Simpla renovare a unei locuințe poate deveni misiune imposibilă. Zugravii, electricienii sau instalatorii sunt foarte greu de găsit. Din şcolile de meserii ies de trei ori mai puţini absolvenţi, iar majoritatea pleacă să lucreze în afară, pe şantierele străinilor.

Dumitru Pădureț are 36 de ani. Aproape 10 ani a muncit în construcții în Moldova. În acești ani a învățat să facă de toate, să muncească mult și să-și câștige existența din munca pe care o poate face cel mai bine.

"În Moldova este foarte greu să lucrezi în construcții. Cei care practică această meserie nu sunt respectați, salariul este foarte mic pentru efortul enorm pe care il depui, iar condițiile de muncă nu sunt cele mai bune", a declarat bărbatul pentru Sputnik Moldova.

Dumitru ne-a mai spus că un muncitor începător pe șantier primește salariul minim pe economie. Adică puţin peste o mie de lei. Însă, odată cu experienţa, vin şi câștigurile mai mari.

"Am muncit foarte mulți ani din greu pentru un salariu de nimic. Mă trezeam la ora 05:00 și ajungeam acasă noptea, când copii dormeau. Într-un final am hotărât să plec în Israel să muncesc pentru un viitor mai bun pentru copiii mei", a mai declarat Dumitru.

20.11.17 Trei persoane au murit intr-o cariera de piatra - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tragedie la o mină de lângă Chișinău. Trei muncitori au fost îngropați de vii

Adevărul este că în străinătate salariile sunt şi de șase ori mai mari. Aşa se face că Moldova nu mai are muncitori nici în statistici.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în 2017, în Republica Moldova, erau 11 mii de locuri de muncă vacante în toate doemniile de activitate din țară. Cele mai multe posturi vacante, 4.255, erau în Capitală. În municipiul Bălţi erau disponibile aproape 1.200 de joburi. Pentru şomerii din raionul Floreşti erau aproximativ 500 de locuri de muncă neocupate, iar pentru cei din Ungheni şi Anenii Noi, câte 400.

"Găsim foarte greu muncitori calificați pentru că majoritatea au plecat să muncească în străinătate. În prezent angajăm muncitori necalificați pe care îi trecem printr-un program de formare și încercăm să-i menținem printr-un pachet salarial atractiv", a declarat administratorul unei companii de construcții.

Fluxul de știri
0