Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bucuria cade în scârbă: Bugetarii ar putea fi lăsați fără vacanță la sfârșitul lui august

© Sputnik / Алексей НаумовПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia cu privire la susținerea sau respingerea acestui proiect de hotărâre va fi luată, cel mai probabil, la ședința de săptămâna viitoare a Guvernului de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Guvernul ar putea să nu accepte vacanța de nouă zile, propusă pentru sfârșitul lunii august de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Лето - Sputnik Moldova
În luna august, bugetarii din Moldova vor avea mai multe minivacanțe

Proiectul, care a fost propus spre dezbateri publice, nu este susținut de un șir de organizații. Prima care a reacționat negativ la această propunere este Federația Sindicală a Educației și Științei. Președintele organizației, Ghenadie Donos, susține că, pentru angajații din domeniul educației, sfârșitul lunii august este foarte important în vederea pregătirii către noul an de studii. 

Mediul de afaceri din țară, de asemenea, s-a adresat Guvernului cu solicitarea de a respinge acest proiect de hotărâre. Potrivit acestuia, declararea zilelor de odihnă reprezintă un subiect de interes public major, luând în considerație impactul semnificativ avut asupra planificării activității instituțiilor de stat și întreprinderilor din toate sectoarele economiei naționale. Oamenii de afaceri susțin că, în vederea asigurării previzibilității efectelor acestei categorii de acte administrative, este importantă respectarea procedurii de evaluare prealabilă a impactului socio-economic și acordarea unei perioade suficiente de preaviz pentru reorganizarea eficientă a proceselor în cadrul întreprinderilor și organizațiilor.

”Solicităm acordarea unui vot negativ proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la declararea zilelor de odihnă în luna august, ca fiind contrară principiilor de previzibilitate, evaluare a impactului și proporționalitate în reglementare”, se menționează în scrisoarea adresată premierului Pavel Filip și miniștrilor Economiei și Muncii.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune ca bugetarii să se odihnească, începând cu data de 25 august și până la 3 septembrie.  Conform prevederilor Codul Muncii, zilele 27 şi 31 august sunt declarate zile de sărbătoare nelucrătoare. În acest an, data de 27 august cade în zi de luni, iar 31 august – în zi de vineri. 

Astfel, ministerul, la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, propune zilele 28, 29 şi 30 august – marți, miercuri și joi – să fie considerate zile de odihnă. 

Recuperarea acestor zile ar urma să aibă loc în zilele de sâmbătă: 8 și 29 septembrie şi 27 octombrie.

Decizia cu privire la susținerea sau respingerea acestui proiect de hotărâre va fi luată, cel mai probabil, la ședința de săptămâna viitoare a Guvernului de la Chișinău. 

Fluxul de știri
0