Potrivit psihologului Cezara Dilevschi, deși conflictele sunt absolut normale chiar și în cele mai fericite relații, barierele care împiedică rezolvarea acestora pot aduce un cuplu în pragul divorțului.
”După încheierea căsătoriei, soții trebuie să depună în egală măsură o muncă asiduă pentru sculptarea și modelarea unei relații trainice de familie pentru a nu ajunge la situații de divorț. Responsabilitatea pentru evoluția relației în cuplu cade pe umerii ambilor parteneri. Factorii predictori care anticipează divorțul sunt: banii, sexul și rudele. Psihologul american, John Gottman afirmă că pilonii de bază a unui cuplu sunt încrederea și angajamentul. În același timp, principalul predictor al divorțului este absența emoțională. Totodată, oamenii care fac oferte de conexiune emoțională 80 la sută din timp, sunt împreună și după șase ani de relație. Cei care au divorțat, au făcut doar 30 la sută din timp de conectare emoțională. Aceasta înseamnă mimica, gesturile, aprecierile, admirația și cuvintele calde", a precizat Cezara Dilevschi.
Principalele probleme care acționează ca bariere în rezolvarea conflictelor și care distrug o relație sunt critica, disprețul, defensiva și necooperarea. De asemenea este foarte importantă și prietenia în cuplu, care este în mod special susținută de bărbat prin acceptarea părerii femeii. Această prietenie reprezintă și un succes în viața intimă.
”Orice relație poate fi salvată. Există crize în cuplu pe care dacă le depășim relația va prinde viață. În toate cazurile există o soluție, doar că trebuie să dorim și să lucrăm asupra noastră”, a punctat psihologul.
Potrivit dаtelor Serviciului Stării Civile din 2017, durаtа medie а unei căsătorii este de şаse аni. De regulă, bărbații decid să-şi întemeieze o familie pe la vîrsta de 28 de ani, iar femeile — la 26.
Totodată, vârsta bărbaţilor care aleg să divorţeze este de 32 de ani, iar a femeilor — de 30.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș