Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sindicatele din Moldova i-au adresat o scrisoare premierului Pavel Filip

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрофсоюзы
Профсоюзы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova i-a solicitat premierului Pavel Filip ca la elaborarea bugetului pentru anul viitor să mai ia în calcul un aspect important care ține de condițiile de muncă ale salariatului.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită autorităților ca la elaborarea proiectului bugetului public național pentru anul 2019 să fie prevăzute resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de acordarea tichetelor de masă angajaților din sectorul bugetar, mai cu seamă pentru categoriile de personal cu salarii mici din domeniul învățământului, culturii și asistenței sociale. 

Guvern - Sputnik Moldova
Politică
Filip a discutat cu sindicaliştii despre tichetele de masă şi despre stabilitate

“CNSM a salutat și susținut în totalitate adoptarea și promovarea Legii cu privire la tichetele de masă. Implementarea acestei legi a demarat, luând amploare, dar depinde de mai mulți factori, precum posibilitățile angajatorului de a utiliza tichetele de masă, existența operatorilor de tichete de masă, disponibilitatea resurselor financiare etc.”, se arată într-o scrisoare adresată premierului Pavel Filip de către președintele CNSM, Oleg Budza.

Potrivit legii, acordarea tichetelor de masă pentru sectorul bugetar se efectuează la decizia angajatorului, din contul alocațiilor prevăzute pentru cheltuielile de personal în anul bugetar în curs.

„Condițiile de acordare a tichetelor de masă de către angajatorii unităților bugetare pot fi stabilite în contractele colective de muncă, actele normative la nivel de unitate, contractele individuale de muncă”, susțin sindicaliștii.

Conform Legii privind tichetele de masă, angajatorul urmează să distribuie salariaților tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, pornind de la numărul zilelor lucrătoare în luna precedentă. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Ele pot fi utilizate exclusiv de către salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.

Fluxul de știri
0