Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați

© Sputnik / OsmatescoAliona Serbulenco
Aliona Serbulenco - Sputnik Moldova
Abonare
Singura protecție eficientă împotriva rujeolei este vaccinarea, avertizează specialiștii.
Alarmant! Doar trei copii din cei 40 infectați cu rujeolă au fost vaccinați o singură dată

Consecințele nevaccinării copiilor împotriva rujeolei se fac tot mai simțite. 40 de minori din raioanele Ciadîr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia și Ungheni au ajuns la spital după ce s-au infectat cu rujeolă. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, sursa infecției a fost o minoră care s-a aflat mai bine de o lună în Ucraina, acolo unde este epidemie de rujeolă.

Fără să bănuiască ceva, părinții au dus copila la tabăra din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au fost infectați alți 25 de copii. Cert este că micuța prezenta deja semne de boală atunci când a ajung la tabără, dar a fost acceptată fără nicio ezitare.

Spital - Sputnik Moldova
Autoritățile sunt în alertă. Rujeola se răspândește extrem de rapid în Moldova

„Fetița era revenită din Ucraina, unde s-a aflat mai bine de o lună. Avea deja simptome de boală — avea dureri în gât. Chiar și așa, ea a fost primită în tabăra din Morenii Noi. În următoarele patru zile, fetița a fost sursa de infecție pentru ceilalți copii. După ce au apărut erupțiile, fetița este retrasă acasă, doar că părinții nu au dus-o la medic. Având toate aceste simptome — cefalee, durere, erupții, părinții nu au dus-o la medic, ci au ținut-o acasă", spune Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco.

Așa se face că minora i-a infectat și pe alți 25 de copii, care s-au întors acasă, în familie, unde au frați și surori. Astfel că cifra celor infectați nu s-a oprit aici.

„Cei 25 de copii infectați în tabără au mers acasă și i-au infectat și pe alții, iar astăzi avem în total 40 de cazuri", adaugă Aliona Serbulenco.

Din cei 40 de copii infectați, doar trei minori au fost vaccinați împotriva rujeolei, însă și aceștia au primit un singur vaccin din cele trei recomandate.

„Suntem în preajma unui nou an școlar, iar țările în care cetățenii noștri circulă liber sunt în epidemie — vorbesc aici atât de Ucraina și România, cât și de Grecia, Italia, dar și alte state europene", adaugă Aliona Serbulenco, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Amintim că în Republica Moldova imunizările împotriva rujeolei sunt gratuite și sunt realizate în trei etape. La vârsta de 12 luni, la 6 — 7 ani şi la 15 — 16 ani.

Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, este o infecție virală foarte contagioasă care debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție cutanată.
Rujeola se răspândește pe calea aerului, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale. Virusul este mai activ iarna și primăvară și prezintă un risc major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați. Conform datelor statistice, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0