CHIȘINĂU, 1 iunie – Sputnik. Rujeola se răspândește extrem de rapid în ultima perioadă în Republica Moldova. Avertismentul a fost emis de responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit datelor prezentate de minister, de la începutul anului până la 31 mai, în Moldova au fost înregistrate 28 de cazuri de rujeolă, confirmate și suspecte. Din totalul de 28 cazuri, 6 au fost stabilite ca unele de import, cinci din Ucraina (or. Cernăuți, Odessa, Vinița, Kiev și Reni), iar unul din România (Cluj).
”Doar 2 cazuri de import au fost cauza răspândirii ulterioare pe teritoriul țării noastre: în mun. Chișinău (13 cazuri secundare) și raionul Drochia (9 cazuri secundare). Alarmant este că, 26 de cazuri au fost înregistrate doar în perioada lunii mai”, anunță ministerul într-un comunicat de presă.
În majoritatea cazurilor, persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei. Doar 2 bolnavi au fost vaccinați cu 2 doze de vaccin, ultima în anul 2002, ceea ce determină o durată lungă de la vaccinare de 16 ani. Cu o singură doză au fost vaccinate 7 persoane, dintre care 2 copii au fost vaccinați cu 5 zile înainte de la debutul bolii și organismul nu a reușit să producă anticorpi pentru a fi protejați.
Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani. Au fost afectați și trei copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.
Rujeola este de 6 ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta boli grave sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau chiar deces. Rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare. Acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei (ROR) în anul 2017 pe teritoriul țării noastre a fost de 87 la sută, ceea ce nu este suficient pentru a proteja fiecare persoană de boală.
Potrivit specialiștilor de la minister, vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective. Trei doze de vaccin împotriva rujeolei oferă aproximativ 100 de procente protecție împotriva rujeolei. Calendarul vaccinării în Republica Moldova prevede administrarea a 3 doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), la vârstele de 1 an, 6-7 ani și 15-16 ani.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de rând cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică întreprinde toate măsurile necesare pentru a opri răspândirea rujeolei și îndeamnă populația să se protejeze prin vaccinare, mai ales persoanele care doresc să călătorească în zonele afectate de rujeolă: România, Ucraina, Grecia, Italia, Muntenegru. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.
Situația în țările vecine rămâne a fi una alarmantă. În Ucraina pe parcursul anului curent până pe 27 mai, au fost înregistrate 18.144 de cazuri, dintre care 8 au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă sunt regiunile Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov și Kiev. În România pe parcursul anului 2017 – 25 mai 2018, au fost înregistrate 13.563 de cazuri, dintre care 55 au decedat.