Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla dacă Dodon va respinge repetat vânzarea Stadionul Republican

© Sputnik / OsmatescoРеспубликанский стадион в Кишиневе
Республиканский стадион в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Sergiu Sârbu a explicat care este procedura ce va urma după refuzul președintelui țării de a promulga legea prin care un teren din centrul Chișinăului urmează să fie transmis ambasadei americane.

CHIȘINĂU, 10 aug — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins legea privind transmiterea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția ulterioară a noului sediu al Ambasadei SUA. Dacă deputații vor vota a doua oară această inițiativă, iar șeful statului o va respinge din nou, s-ar crea situația în care liderul țării, temporar, nu-și va putea îndeplini atribuțiile, a declarat pentru Sputnik deputatul Sergiu Sârbu.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Președintele Dodon a refuzat să promulge legea privind Stadionul Republican

„Conform procedurii, dacă președintele refuză să promulge o lege, este necesar ca Parlamentul să revadă legea. Sesiunea Legislativului începe la 3 septembrie. Prin urmare, deputații vor putea reexamina această decizie după această dată", a spus Sârbu.

Acesta a menționat că, deocamdată, este prematur să spunem cum vor vota deputații.

„Comisia încă nu a decis cum vom acționa. Însă eu nu exclud că Parlamentul va respinge demersul președintelui și va vota iarăși pentru această lege", a adăugat parlamentarul.

În cazul dat, șeful statului va fi obligat să promulge legea.

„O a doua nepromulgare nu poate va la înlăturarea din funcție (aceasta este o formulare incorectă din punct de vedere juridic), ci la procedurii de constatare a imposibilității președintelui de a-și îndeplini temporar mandatul. În acest caz, președintele Parlamentului este cel care poate promulga această lege", a adăugat Sârbu.

Juristul a explicat că, în asemenea situații, premierul, spicherul sau deputații se pot adresa la Curtea Constituțională.

„Aceasta este procedura însă cum vom acționa la modul concret, este deocamdată devreme de spus pentru că Parlamentul se află în vacanță", a menționat interlocutorul.

Potrivit acestuia, data primei ședințe plenare va fi stabilită de către biroul Parlamentului, pornind de la agendă.

Vând și Stadionul Republican: Americanii își vor face ambasadă>>>

„De obicei, ședințele începeau la sfârșitul lunii septembrie, însă, dat fiind faptul că în acest an sesiunea va dura până la 30 noiembrie (anume atunci expiră mandatul Parlamentului actual — n. red.) și pentru a le reuși pe toate, nu este exclus ca sesiunea să înceapă chiar la mijlocul lui septembrie sau și mai devreme", a spus Sârbu.

De altfel, printr-o procedură similară, ocolind președintele, au fost deja adoptate câteva decizii, între care modificările la Codul Audiovizualului, precum și operarea remanierilor în Guvern.

Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Adevăr și speculații: Cine va profita de banii obținuți din vânzarea Stadionului Central

Anterior, Parlamentul a aprobat proiectul care prevede vânzarea stadionului către SUA pentru a fi construit pe acel loc noul sediu al ambasadei acestei țări în Moldova. Astfel, sediul reprezentanței diplomatice americane la Chișinău va ocupa o suprafață de peste cinci hectare și va face parte din cele mai mari trei complexe diplomatice din lume. Dodon a refuzat să promulge această lege, menționând că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării.

Stadionul Republican este situat în plin centrul Capitalei Moldovei, pe strada Tighina 12 și ocupă o suprafață de 5,1814 hectare.

Parlamentul a decis să transmită acest teren cu titlu oneros la un preț de piață. Totodată, în nici un document nu este indicat ce sumă anume intenționează să obțină statul din această tranzacție, și nici la ședința Parlamentului nu a fost anunțat acest lucru. În textul proiectului se menționează că Guvernul urmează să determine costul acestui obiect de imobil, să poarte negocieri în privința prețului și să semneze contractul de cumpărare-vânzare.

Fluxul de știri
0