Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

România, măsuri urgente la hotar cu Moldova legate de pesta porcină - omoară tot

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaОхота на кабана в Могилевской области
Охота на кабана в Могилевской области - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul român doreşte împuşcarea tuturor mistreţilor şi a animalelor prădătoare din Delta Dunării şi din regiunile învecinate - mistreţii din zonele de frontieră, ucişi.

BUCUREȘTI, 10 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Totul face parte din prevederile unui plan suplimentar de combatere a pestei porcine africane din data de 1 august 2018. Zonele vizate de această măsură sunt Delta Dunării şi regiunile Tulcea, Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei.

De asemenea, mistreţii din zonele de frontieră cu Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova vor fi ucişi prin împuşcare.

Свиньи - Sputnik Moldova
Ce ţări câştigă dacă România își masacrează porcii?

Proprietarii de fonduri cinegetice au obligaţia să împuşte câteva exemplare, iar în caz de rezultat pozitiv să împuşte toţi prădătorii din fond şi să îi îngroape în nişte gropi special amenajate, a căror locaţie este stabilită de Direcţia Sanitar Veterinară.

În baza planului de măsuri emis de Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane din 27 iulie se emite un plan suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în data de 1 august. Acesta se referă doar la fondul cinegetic al României, în speţă mistreţii şi alte animale răpitoare, şi la plantele afectate de aceste animale, informează guraialomiţei.com.

Astfel, respectivul plan spune că porcii mistreţi şi prădătorii specifici din zonele de frontieră cu Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova vor fi ucişi de către vânători autorizaţi şi personal silvic cu sprijinul Ministerului de Interne. Plantele şi culturile afectate de aceste animale vor fi neutralizate la faţa locului. În plus, timp de 90 de zile de la emiterea prezentului ordin se suplimentează şi cota de vânătoare permisă pentru reducerea efectivului de mistreţi la nivel naţional.

Свиньи - Sputnik Moldova
Pesta disperării. "E Auschwitz, muncitorii rămân pe drumuri, UE și-a atins țelul"

Persoanele care deţin fonduri cinegetice vor începe la rândul lor vânătoarea şi vor preleva probe biologice de la mistreţi. Dacă se confirmă existenţa pestei porcine africane aceştia au obligaţia să ardă animalele în gropi special amenajate. În termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vor vâna integral prădătorii de pe o arie de 200 de kilometri pătraţi în jurul locului în care a fost descoperit virusul. În categoria animalelor prădătoare sunt incluse şi lupul, ursul, şacalul, vulpea şi chiar vulturul codalb care este şi monument al naturii.

Aceste măsuri fac parte din ordinul pe care Ministerul Apelor şi Pădurilor vrea să îl adopte în baza căruia să fie împuşcate toate animalele şi păsările de pradă din zonele în care se vor găsi mistreţi infestaţi cu PPA şi care poate fi citit aici.

Pentru Tulcea, Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei, ordinul ministerial este şi mai drastic.

Aici se va acţiona la uciderea preventivă a tuturor mistreţilor şi prădătorilor. În ariile protejate de Biosfera Delta Dunării, dacă se constată existenţa virusului se aplică aceleaşi prevederi. Menţionăm că ARBDD — Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării donează anual câte 10 mistreţi din fiecare din cele 10 arii protejate (100 în total) pentru prelevare de probe biologice de pestă de toate felurile. Şi anul acesta au fost trimişi cei 100 de mistreţi către ANSVM.

Fluxul de știri
0