Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce ţări câştigă dacă România își masacrează porcii?

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaСвиньи
Свиньи - Sputnik Moldova
Abonare
Renumitul profesor clujean Avram Fiţiu adresează o serie de întrebări Ministerului Agriculturii, solicitând autorităţii statului să vină cu informaţii concrete despre Pesta Porcină Africană.

BUCUREŞTI, 3 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Renumitul profesor de la USAMV Cluj, care a ocupat funcţia de director de cabinet al fostului ministru al Agriculturii Dacian Cioloş, doreşte să afle de la autorităţile române mai ales informaţii legate de posibilul rol pe care această boală a suinelor îl poate avea în actele de bioterorism alimentar, de sabotare a economiei naţionale.

Porci - Poză Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Grav: Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat pe teritoriul Moldovei

Pe pagina personală de Facebook acesta a postat „10 întrebări pentru Ministrul Agriculturii, legate de ravagiile Pestei Porcine Africane".

El întreabă dacă Pesta Porcină Africană are o legătură eventuală cu un act de bioterorism, comandat politic în exterior, dar şi ce ţări neconsumatoare de porci au de câştigat din proliferarea Pestei Porcine Africane.

„Ce ţări neconsumatoare de porci câştigă din proliferarea P.P.A.? Ce ţări europene (ce ne dau nouă alimente) cu industrie porcină dezvoltată sunt afectate masiv de PPA şi de alte boli asemănătoare?", a scris profesorul pe pagina sa.

Mai mult, acesta întreabă ce se întâmplă dacă mâine PPA ajunge în cele 30 de combinate industriale de porc româneşti, ce deţin 65% din consumul de carne de porc de la noi din ţară, ce carne de porc vom mai consuma.

Această problemă a fost ridicată şi de reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori care, ieri, au pichetat, vreme de două ore, Ministerul Agriculturii.

De asemenea, profesorul susţine că sistemul de creştere industrial este mediul perfect pentru proliferarea de PPA şi de alţi agenţi biologici, iar în caz de bioterorism agroalimentar, ce ne-ar impune imediat decimarea şeptelului românesc de porci, România are două variante. Şi anume, ori va răbda de foame, ori va importa masiv carne de porc din afară.

Punct de inspecție ANSA - Sputnik Moldova
Societate
ANSA: Mai multe cazuri de rabie și o boală gravă la albine, depistate în țară

„Aţi studiat în CSAT legătura dintre valurile de imigranţi (n.b. refugiaţi) ce au năvălit în UE şi incidenţa unor atacuri potenţial bioteroriste? (…) Există o legătură directă sau indirectă, între un incident agroalimentar major european legat de vectori microbiologici (Salmonela, PPA, Gripa aviară, Rujeolă, Boala Vacii Nebune, Screpie, etc…) și programele de vaccinare în masă propuse a doua zi de Ministerele Sănătății din UE?", a scris profesorul clujean de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca.

El le-a recomandat românilor ca, pentru înţelegerea fenomenului bioterorist, să lectureze Raportul parlamentar al Comisiei de Apărare Naţională şi Forţe Armate a Parlamentului Franţei

În acest moment, în România este alertă, pesta porcină africană extinzându-se în 98 de localităţi din ţară, iar peste 60.000 de porci au fost ucişi.

Fluxul de știri
0