Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania. Cum vă cunoaşteţi drepturile ca angajaţi. Munca în schimburi

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Дрезден
Города мира. Дрезден - Sputnik Moldova
Abonare
Mulţi moldoveni care dețin cetățenia română lucrează în Germania în schimburi. În general, este vorba de lucrătorii industriali, de angajații în call center-uri sau asistente medicale. În această ţară, este în creştere cererea pentru angajaţi în schimburi - ceea ce implică şi lucrul în timpul nopţii. Ce trebuie să ştie românii.

BUCUREŞTI, 9 aug — Sputnik, Doina Crainic. În primul rând, moldovenii din Germania trebuie să ştie că este obligatoriu să existe o perioadă de odihnă de unsprezece ore între două schimburi, iar duminica trebuie să fie zi de odihnă.

Angajații pot lucra maximum zece ore consecutiv, potrivit Legii privind orele de lucru, dar trebuie să ia pauze între ele. Şi munca în ture de douăsprezece ore este posibilă legal. În acest caz, avantajul este că oamenii trebuie să lucreze aproximativ trei zile pe săptămână, potrivit consultantului Andreas Hoff de la Potsdam, citat de n-tv.de

Fiecare program de lucru trebuie stabilit cu consultarea lucrătorilor. Dacă există un comitet de întreprindere, acesta trebuie să fie implicat în structurarea programului de lucru, deci și în planificarea schimburilor.

Roma, Italia - Sputnik Moldova
O șansă unică pentru moldovenii din Italia ca să prindă un loc de muncă cu 8.500 de euro

Comitetul de întreprindere are, de asemenea, dreptul de inițiativă, astfel că poate iniția modificări în program. Dacă nu există un comitet de întreprindere care să reprezinte interesele forței de muncă, atunci patronul are mai multă libertate de a decide. Totuși, trebuie să ţină seama şi de personal. „Este recomandabil ca fiecare angajator să asculte şi angajaţii", spune Hoff. Fluctuaţiile creează, în general, o situaţie nedorită în companii.

În ceea ce priveşte schimburile de noapte, cu cât sunt mai puţine ture de noapte consecutive, cu atât mai bine, pentru ca organismul să nu se adapteze prea mult la un astfel de ritm. Medicul ocupaţional Michael Nasterlack recomandă maximum două sau trei ture de noapte consecutive. Dacă se depășește acest prag, se creează o povară mare asupra sănătăţii. De exemplu, după două nopţi, urmează faza de recuperare şi revenirea la ritmul normal de zi, explică Nasterlack. Este foarte importantă odihna suficientă după o tură de noapte.

Pentru a nu pune în primejdie starea de sănătate, Nasterlack recomandă angajaţilor în schimburi să evite fumatul, să facă sport chiar şi în aceste condiţii și să mănânce cât mai sănătos. De asemenea, recomandă angajatorilor să facă oferte la săli de fitness sau să ofere mese sănătoase pentru lucrătorii în schimburi. În plus, angajaţii trebuie să se asigure că au parte de un somn de calitate.

De asemenea, lucrătorii care muncesc în schimburi au dreptul legal de a fi supuși unor examene medicale regulate.

Fluxul de știri
0