Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Important: Ce a decis Dodon în privința revoluției fiscale

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului va promulga pachet de legi, cu toate oportunitățile și eventualele riscuri pe care le comportă.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, susține pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital. Acesta a scris pe pagina oficială de Facebook că a luat în calcul și comentariile experților, și ale mediului academic, și ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar și a celor de peste hotarele țării.

El a menționat că vine cu o poziție clară, argumentată din punct de vedere economic, social și politic pentru țară și populația Republicii Moldova. Mai mult, președintele a explicat și ce trebuie propus și aprobat suplimentar. 

Igor Dodon a spus că va promulga această lege din următoarele considerente:

În primul rând, ”măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

În al doilea rând, a explicat liderul moldovean, ”concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci când a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării”.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Cine va avea de beneficiat de pe urma reformei fiscale, dar și cum va fi afectat bugetul

”După 10 ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cândva. Asta înseamnă că guvernarea învață greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întârziere”, a conchis Dodon.

În opinia președintelui, din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

”În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decât în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut”, a opinat Dodon.

Șeful statului consideră că, ”în loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercând să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri”. Toate aceste inițiative trebuie suplinite cu altele.

Ce ar mai trebui întreprins?

Șeful statului consideră că acest pachet de legi constituie o bună premisă pentru reformele cu mult mai cardinale, pe care le va implementa guvernarea socialistă care va veni după alegeri.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală

”Pentru a atinge efectul scontat, noua guvernare va promova politici eficiente de administrare fiscală, care vor contribui la capitalizarea efectelor acestei reforme, eliminarea concurenței neloiale (unii plătesc/alții nu), va fi anulat impozitul pe venitul reinvestit, modificat sistemul de impozitare a TVA în domeniul agricol și altele”, a explicat Igor Dodon.

El a subliniat că nimeni nu ne va ajuta și nu va rezolva problemele noastre dacă noi înșine nu vom fi mai progresivi, mai proactivi.

”Noi trebuie să creăm condiții mai competitive pentru atragerea de investiții în economie, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, creșterea substanțială a exportului de mărfuri și servicii, deoarece fără toate acestea și noua guvernare va trebui să stea cu mâna întinsă după ajutoarele umanitare venite din Occident sau din altă parte. Această practică rușinoasă trebuie stopată și vă asigur că o vom face în cel mai scurt timp în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor”, a menționat el.

Potrivit noii politici bugetar-fiscale, va fi instituit un impozit unic pe venit de 12% pentru persoanele fizice, fiind eliminate cele două praguri de 7 și 18 procente. Totodată, scutirea personală va fi dublată de la 11280 de lei la 24 de mii. Practic, cei care primesc salariul sub minimul de existență nu vor mai plăti impozite.

De asemenea, va fi micșorată contribuția angajatorului la bugetul asigurărilor sociale de stat de la 23 de procente la 18 la sută.

Fluxul de știri
0