Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce stare se află persoanele rănite în accidentul de lângă Kaluga: Detalii

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВрач в больнице, архивное фото
Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Procedura de identificare, problemele legate de asigurarea medicală și situația moldovenilor răniți în accidentul de lângă Kaluga: salvatorii au oferit detalii cu privire la tragicul accident.

CHIȘINĂU, 8 aug — Sputnik. Șeful adjunct al Direcției Protecție Civilă, locotenent-colonelul Vitali Mutaf, a oferit detalii despre starea sănătății celor opt cetățeni moldoveni răniți în accidentul rutier din regiunea Kaluga.

În momentul de față o persoană se mai află în comă

„În total au fost răniți opt cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care patru au plecat deja spre casă cu trenul Moscova — Chișinău, transportarea lor fiind asistată de medicul nostru, cu ajutorul colegilor din orașul Suhinici", a declarat reprezentantul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI al Republicii Moldova.

Mutaf a menționat că ceilalți patru cetățeni au rămas în instituțiile medicale din Kaluga.

„Este vorba de trei bărbați și o femeie. Unul dintre răniți se află până în prezent în comă, iar trei sunt supuși unui tratament intensiv și au fost transferați deja de la reanimare. Potrivit medicilor, aceștia se vor afla sub supraveghere cel puțin până la sfârșitul săptămânii", a spus locotenent-colonelul.

Cum a decurs procedura de identificare

ДТП на Киевской трассе в Калужской области - Sputnik Moldova
A fost stabilită identitatea moldovenilor morți în accidentul din Kaluga

Îndată ce a ajuns informația că în Rusia s-a produs un accident soldat cu mai multe victime din Republica Moldova, a fost organizat un grup care urma să plece la locul tragediei pentru a se ocupa de procedurile de identificare și perfectarea actelor.

„Din experiența unor cazuri similare — accident soldat cu victime omenești — știm că apar multe neclarități în legătură cu numărul persoanelor decedate și rănite, de numele acestora. De aceea ne străduim, împreună cu colegii noștri de la Ministerul Situațiilor Excepționale din Rusia, să organizăm procedura de identificare și, în limita posibilităților, tratamentul persoanelor care au supraviețuit", a explicat Mutaf.

Acesta a subliniat că în momentul producerii accidentului erau multe persoane neidentificate, iar spre sfârșitul zilei toate victimele au fost deja identificate.

Probleme cu asigurarea medicală

Locotenent-colonelul a menționat că toate cheltuielile legate de perfectarea documentelor, organizarea transportului, precum și o parte din cheltuielile pentru înmormântare au fost suportate de Guvernul Republicii Moldova.

„Nimeni dintre cei care au avut de suferit în urma accidentului nu avea asigurare medicală, ceea ce creează probleme enorme în asemenea cazuri, deoarece, dacă există asigurarea medicală, cheltuielile pentru tratament, transportare, înmormântare sunt achitate în mare parte de compania de asigurări. În cazul dat a fost multă incertitudine", a spus Mutaf.

Тела погибших молдаван ДТПКалугой доставили на Родину - Sputnik Moldova
Societate
Durere fără margini: Moldovenii morți în accidentul din Rusia au fost aduși acasă - Video

Acesta a explicat că, potrivit regulilor internaționale, la expirarea a 72 de ore, persoana rănită urmează a fi externată, deoarece nimeni nu este obligat să-i acorde tratament gratuit. Oficialul le recomandă tuturor celor care pleacă peste hotarele țării să-și procure asigurarea medicală.

„În momentul de față ținem legătura permanentă cu medicii și colegii noștri de la Ministerul Situațiilor Excepționale al regiunii Kaluga, pentru a reacționa prompt la orice problemă. În aceste zile, toate organele conducerii din Kaluga și Moscova — Starea Civilă, Rospotrebnadzor — au manifestat solicitudine, ne-au ajutat să obținem fără rând, în cel mai scurt timp, toate documentele, și totul a fost pe gratis", a adăugat Vitalie Mutaf.

Sâmbătă, 4 august, la kilometrul 230 de pe autostrada M-3 „Ucraina" din regiunea Kaluga s-a produs un grav accident rutier în urma căruia opt persoane și-au pierdut viața, șase dintre ele fiind cetățeni ai Republicii Moldova. Alți opt concetățeni de ai noștri s-au ales cu multiple traumatisme. Corpurile neînsuflețite ale moldovenilor decedați a ajuns miercuri dimineața în Moldova.

Fluxul de știri
0