Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Legume, fructe și vin: Care este nișa Moldovei pe piața rusească

© Sputnik / Мирослав РотарьFructe legume strada
Fructe legume strada - Sputnik Moldova
Abonare
Republicile postsovietice nu au decât de câștigat de pe urma embargoului impus Occidentului de către ruși.

CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. Țările membre ale CSI nu avut decât de câștigat de pe urma embargoului alimentar impus de Rusia împotriva Occidentului, informează RIA Novosti.

Relațiile dintre Rusia și țările occidentale s-au înrăutățit în legătură cu situația din Ucraina și anexarea Crimeii. Învinuind Rusia de ingerință în trebuierile altui stat, Occidentul a impus sancțiuni împotriva acesteia. Pe data de 6 august 2014, Moscova a instituit măsuri de răspuns, optând pentru calea înlocuirii surselor de import și declarând în repetate rânduri că este contraproductiv să se discute cu ea în limbajul sancțiunilor.

Pe lista mărfurilor interzise de a fi importate în Rusia sunt produsele din carne și din lapte, peștele, legumele, fructele și nucile. Drept consecință, unele state care exportau în Rusia au înregistrat pierderi de circa 8,3 miliarde de dolari anual. Au fost interzise importurile de produse alimentare din SUA, Uniunea Europeană, Canada, Australia și Norvegia.

Moldova poate înlocui producătorii occidentali

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că producătorii moldoveni îi vor putea înlocui pe cei occidentali pe piața rusească și că deja se lucrează în această direcție.

„Producătorii moldoveni vor putea ocupa nișele rămase libere. Deja activăm, însă mai trebuie foarte mult de lucrat", a declarat anterior șeful statului pentru RIA Novosti.

Igor dodon Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: din cauza asocierii cu UE, am pierdut 50% din piața rusească

În iulie, la întâlnirea cu vicepremierul Federației Ruse Aleksei Gordeev, Dodon a remarcat „creșterea constantă în ultimii doi ani a livrărilor producției agricole din Moldova".

În special, în anul 2017 a fost înregistrată creșterea de 11 ori a exportului de mere. Vânzarea legumelor în Rusia a crescut de 11,5 ori. Exportul de vinuri în 2016 a crescut cu 42,5%, iar în 2017 cu încă 15,4%. Au sporit și livrările de struguri: cu 35% în 2016 și cu 50% în 2017.

Mihail Poisik, angajat al Institutului Național de Studii Economice, consideră că Moldova a beneficiat de acest avantaj datorită embargoului impus de Rusia țărilor occidentale.

„Au fost reluate și au crescut considerabil livrările de legume și fructe, de produse animaliere. Noi doar nu exportăm în Occident nici un kilogram de carne sau de produse lactate. Avem și produse ale construcției de mașini care merg de asemenea spre Est", a menționat expertul.

Potrivit acestuia, Moldova ar putea obține și mai multe, dacă Guvernul țării ar sta pe poziții de neutralitate.

„Dacă țara ar rămâne pe poziții de neutralitate, ea ar fi câștigat foarte mult. Deocamdată în această direcție acționează doar Dodon. Acesta încearcă să promoveze interesele țării. Drept răspuns, Rusia, închizând ochii la multe acte neprietenoase, și-a redeschis piața", a concluzionat Poisik.

Fluxul de știri
0