Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog: Este oare sistemul politic moldovenesc unul unical

© Sputnik / Miroslav RotariConferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”
Conferința „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul politic Corneliu Ciurea a trecut în revistă țările care au sistem politic asemănător cu cel al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 7 aug — Sputnik. Unii politologi și experți afirmă că Moldova este o țară în care au loc procese politice unicale, la fel cum unical ar fi și regim politic. Iată ce crede politologul Corneliu Ciurea despre aceste afirmații.

Moldova UE - Sputnik Moldova
Politolog: Cum se vor schimba în viitorul apropiat relațiile Chișinău - Bruxelles

„Dacă s-ar căuta mult și bine, s-ar putea găsi la noi niște caracteristici politice unicale. Însă tendințele care există în politica noastră sunt caracteristice și pentru alte două țări: Ucraina și Georgia. Nu în zadar la diverse sumituri reprezentanții acestor țări sunt văzuți împreună. Există multe asemănări: regimurile oligarhice. Spre deosebire de Ucraina și Georgia, noi nu dorim aderarea la NATO. Cele două sunt mai radicale în acest sens. O altă asemănare este prezența conflictelor teritoriale. Ce-i drept, la noi conflictul este mai puțin sângeros", a menționat expertul.

Acesta a declarat că nu are rost să credem că țara noastră și poporul nostru au niște caracteristici care nu pot fi găsite la țările vecine.

„La noi deseori se vorbește în sens negativ despre caracterul unical al moldovenilor și al Moldovei. Nu este așa. Noi avem aproximativ cam aceeași traiectorie politică precum a vecinilor. Pur și simplu, noi încercăm să ieșim cu pierderi cât mai puține din această situație complicată în care ne-am pomenit nu doar noi", a rezumat Ciurea.

Fluxul de știri
0