Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu vorbește despre anularea regimului liberalizat de vize cu UE

© Sputnik / Miroslav RotariПредседатель Парламента Андриан Канду
Председатель Парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Andrian Candu a vorbit despre riscurile anulării regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 6 aug — Sputnik.  Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost rugat  să comenteze dacă acordarea prin investiții a cetățenii Republicii Moldova nu va duce la eliminarea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Răspunsul lui Andrian Candu a fost tranșant. Președintele Legislativului a exclus acest lucru, iar afirmațiile de acest gen le-a calificat ca ”lipsite de profesionalism”.

Candu a precizat că acordarea cetățeniei prin investiții este un program care se regăsește în multe state, inclusiv în țările occidentale.

”Republica Moldova a creat filtre de verificare minuțioasă a persoanelor care vor aplica pentru cetățenie prin investiție. Moldova nu este singura care a intrat în acest mecanism, au fost cooptate și companii internaționale cu experiență în domeniu”, a precizat Candu.

Președintele Legislativului a mai declarat că la faza inițială este prematur să dăm o apreciere utilității mecanismului de acordare a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții.

”Este bine să dăm încredere mecanismului și după o anumită perioadă să facem concluzii despre beneficiile și riscurile acordării cetățeniei prin investiții”, a menționat șeful Legislativului. 

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Candu a făcut anunțul: Cum va candida la alegerile parlamentare din februarie

Orice cetățean străin care va fi gata să investească în economia țării noastre minimum 350 de mii de euro va putea obține cu ușurință cetățenia Republicii Moldova. Această prevedere este inclusă în noua Lege cu privire la cetățenie.

Potrivit Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 de mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 de mii de euro.

Contribuția la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă se varsă în monedă națională, euro, franci elvețieni sau dolari SUA. Investiția în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiții pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni.

Domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt următoarele:  dezvoltarea sectorului imobiliar, dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop.

Cetățenia Republicii Moldova va fi acordată cetățeanului străin sau apatridului care întrunește condițiile de bună reputație economică și financiară și nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului. 

Fluxul de știri
0