Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Candu a făcut anunțul: Cum va candida la alegerile parlamentare din februarie

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Andrian Candu a dezvăluit cum va candida la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 24 februarie.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a comentat cum va candida la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc pe data de 24 februarie 2014. 

Спикер парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Incredibil, unde își va petrece vacanța Andrian Candu

Viitorul Parlament al Republicii Moldova urmează să fie ales în cadrul unui sistem electoral mixt, pe o circumscripție națională și 51 de circumscripții uninominale. Alegătorii vor primi două buletine de vot. Cu unul vor vota lista de partid, iar cu altul – candidatul concret la funcția de deputat al Republicii Moldova. 

Candu a evitat să spună dacă va candida pe lista Partidului Democrat sau în una din cele 51 de circumscripții uninominale. 

”Încă nu am decis cum candidez, când candidez și de ce candidez. În luna august voi fi implicat în multe activități legate de încheierea sesiunii, vom lucra împreună cu premierul pentru prioritățile din sesiunea de toamnă”, a declarat Candu. 

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie. 

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Fluxul de știri
0