Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul Republicii Moldova va rămâne fără competențe și puteri

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe data de 30 noiembrie, mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a va lua sfârșit. Ce se va întâmpla din acea dată și până la alegerea unui nou Legislativ.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Peste patru luni, la 30 noiembrie, mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a va lua sfârșit. Din această dată și până la alegerea componenței noului Legislativ, deputații vor avea competențe și puteri limitate.

Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Candu a făcut anunțul: Cum va candida la alegerile parlamentare din februarie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că din 1 decembrie 2018 și până în februarie anului viitor, când urmează să fie ales un nou Parlament, deputații vor avea dreptul să voteze doar hotărâri și legi ordinare. 

”Pe data de 30 noiembrie expiră mandatul actualului Legislativ. După acea dată, Parlamentul mai există până la alegerea unui nou Legislativ, dar competențele și puterile îi vor fi limitate. Poate adopta doar legi ordinare și hotărâri de Parlament”, a declarat Candu. 

Parlamentul și-a încheiat sesiunea de primăvară-vară pe data de 27 iulie. Deputații urmează să revină la lucru pe data de 3 septembrie. Andrian Candu susține că ultima sesiunea a Parlamentului de legislatura a XX-a va fi cea mai scurtă.

 Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie. 

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Fluxul de știri
0