Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Urgent: Trei miniștri din Guvernul Filip s-au adresat Parlamentului cu o rugăminte

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Trei miniștri din Guvernul Pavel Filip: Chiril Gaburici, Victoria Iftodi și Liviu Volconovici s-au adresat Parlamentului cu o rugăminte comună.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici și ministrul Justiției, Victoria Iftodi, au semnat un proiect de hotărâre pe care l-au propus spre dezbateri publice și care urmează apoi să fie dezbătut și votat de Parlamentului Republicii Moldova.

День вина в Кишиневе, центральная площадь города - Sputnik Moldova
Vinul din Moldova devine un produs tot mai cunoscut pe piețele internaționale

Proiectul semnat de cei trei miniștri se referă la completarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova. Astfel, se propune sărbătorirea în a treia duminică a lunii septembrie a Festivalului Național al Prunei. 

În opinia autorilor, sărbătoarea  “Festivalul Național al Prunei” va contribui la prezentarea Moldovei ca țară – lider în cultivarea prunului, la creșterea încrederii reciproce între actorii pieței prunei, la apariția a noi oportunități de colaborare și cooperare, va servi drept platformă pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici și, nu în ultimul rând la dezvoltarea social-economică a regiunilor și a țării în ansamblu. 

”Ideea de stabilire a „Festivalului Prunei” a unui statut de sărbătoare la nivel național, este susținută atât de autoritățile publice locale, cât și de asociațiile profesionale din domeniu”, menționează autorii în nota explicativă la proiect. 

Cultivarea prunului reprezintă o activitate tradițională pentru moldoveni. În Republica Moldova producerea medie anuală de prune, pentru perioada 2015- 2017, constituie circa 97,68 de mii de tone, de pe suprafaţa medie de rod de 18,86 de mii de hectare.

De la 50 la sută până la 60 la sută din producţia globală de prune este exportată.  Anual, din Moldova se exportă în jur de 35-37 de mii de tone. Principalii parteneri ai Moldovei în exportul de prune proaspete sunt Federaţia Rusă, Bielorusia, Ucraina şi România.

Fluxul de știri
0