Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinul din Moldova devine un produs tot mai cunoscut pe piețele internaționale

© Sputnik / Miroslav RotariДень вина в Кишиневе, центральная площадь города
День вина в Кишиневе, центральная площадь города - Sputnik Moldova
Abonare
În prezent, vinurile moldovenești sunt exportate în peste 63 de țări din întreaga lume.

CHIȘINĂU,  1 mart – Sputnik. În anul 2017, Republica Moldova a înregistrat cea mai mare producție de vinuri din ultimii șapte ani, circa 18 milioane de decalitri, iar 20 de agenți economici au beneficiat de circa 18,5 milioane de lei pentru investițiile făcute în utilajele de procesare a strugurilor.

Rezultatele, tendințele și inovațiile din sectorul vitivinicol, înregistrate pe parcursul anului trecut, au fost prezentate la prima ediție a Conferinței Naționale ”Anul Vitivinicol 2017”, eveniment organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).

Concursului regional ”Competiția Rosé” - Sputnik Moldova
Top 10 vinuri moldovenești care i-au cucerit pe experții francezi

Directorul Oficiul, Gheorghe Arpentin, a declarat că anul trecut a sporit valoarea vinului exportat peste hotarele țării noastre.

”Vinul Moldovei devine un produs tot mai cunoscut pe piețele internaționale și tot mai solicitat de consumatorii externi. Creșterea volumului de exporturi a înregistrat o tendință ascendentă, însă marea performanță este că am reușit să creștem valoarea vinului exportat peste hotarele țării. Costul actual per litru este mai mare, comparativ cu anii precedenți, cu circa 7,6%”, a declarat Arpentin.

Potrivit acestuia, 60 la sută din vinul Republicii Moldovei a fost exportat, anul trecut, în țările membre UE și Asia.

Șefa Misiunii USAID Moldova, Karen Hillard, a precizat că vinurile moldovenești sunt exportate în peste 63 de țări din întreaga lume și că acestea sunt de o calitate conform standardelor internaționale.

”Moldova este în topul țărilor europene după numărul de medalii la concursurile internaționale vinicole. Peste 380 de medalii de aur, argint și bronz atestă calitatea înaltă a vinului Moldovei”, a declarat șefa Misiunii USAID Moldova.

Mitul vinului din Moldova va fi descifrat în zilele de 7 și 8 octombrie>>>

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, a declarat că în continuare se va investi în modernizarea sectorului vitivinicol și în sporirea competitivității ramurii și creșterii exporturilor de produse vitivinicole.

Fluxul de știri
0