Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii își schimbă într-o veselie operatorii de telefonie

© Sputnik / OsmatescoТелефон, telefon, phone
Телефон, telefon, phone - Sputnik Moldova
Abonare
În timp de cinci ani, peste 200 de mii de moldoveni și-au schimbat operatorii de telefonie, atât fixă cât și mobilă.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Din iulie 2013, când în Republica Moldova a fost lansat serviciul de portare a numerelor de telefon, și până în prezent, de acest serviciu au beneficiat peste 200 de mii de utilizatori, dintre care 183,5 mii sunt utilizatori de telefonie mobilă și peste 16,8 mii – utilizatori de telefonie fixă.

Телефоны, telefon - Sputnik Moldova
Societate
De ce moldovenii nu mai vorbesc la telefonul fix - A fost găsită explicația

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în prima jumătate a anului 2018, serviciul de portare care îi permite oricărui utilizator de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, a fost folosit de către 15,6 mii de utilizatori.

Cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor au fost utilizatorii de telefonie mobilă. Din numărul total de portări efectuate în cinci ani, 91,6% sunt numere de telefonie mobilă. În primul semestru al anului 2018, numărul de portări ale acestor numere a însumat 14,1 mii sau 90,1 la sută din total.

Cu referință la portarea numerelor de telefonie mobilă, statisticile arată că Moldcell este furnizorul care a primit, în cinci ani, cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 99,5 mii numere, urmat de Orange Moldova cu 47,7 mii și Moldtelecom (Unite) – cu 36,3 mii.

În cazul telefoniei fixe, în cinci ani de la lansarea portabilității, cele mai multe numere au fost portate către StarNet Soluţii – 7,2 mii, Orange Moldova – 3,7 mii, Moldtelecom – 1,9 mii și către ceilalți furnizori – 4 mii. Specialiștii ANRCETI explică numărul neînsemnat de portări ale numerelor de telefonie fixă prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională şi imposibilitatea tehnică pentru abonaţii conectaţi la reţea în baza tehnologiilor analogice de a utiliza serviciul de portare a numerelor.

Fluxul de știri
0