Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Întâlnire de gradul zero la Parlament: Cu cine au discutat Candu și Filip

Abonare
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul Pavel Filip au avut astăzi o întâlnire importantă la Parlament.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul Pavel Filip au avut astăzi o întrevedere cu întreg corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova. Întâlnirea a avut loc la Parlament și a urmărit informarea diplomaților din prima sursă despre principalele realizări ale Guvernării și prioritățile pentru următoarea perioadă.

Candu i-a informat pe ambasadori despre proiectele adoptate conform angajamentelor asumate în negocierile cu partenerii externi, precum și despre legile care vin să susțină mediul de afaceri, să consolideze statul de drept și democrația în Moldova.

Bani - Sputnik Moldova
Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu

Președintele Parlamentului și prim-ministrul s-au referit la măsurile de îmbunătățire a climatului de afaceri, inclusiv reducerea numărului de acte permisive, raportarea financiară simplificată, precum și limitarea autorităților de control la fisc, vamă și instituțiile regulatorii pentru domeniile reglementate, cum este cel bancar sau energetic. Cei doi oficiali au vorbit și despre măsurile suplimentare adoptate  pentru întărirea competitivității companiilor și firmelor moldovenești care vor impulsiona ieșirea businessului autohton din zona tenebră. Oficialii au comunicat despre reducerea la 18 la sută a cotei contribuției de asigurare socială pentru angajatori, introducerea impozitului unic de 12 procente pentru angajați, creșterea scutirii personale pentru acoperirea nivelului minim de existență.

Referindu-se la declararea voluntară a capitalului și bunurilor, oficialii au precizat că aceasta se va face prin plata unei taxe de 3 la sută către stat. Vor fi supuse declarării voluntare bunuri din țară sau din străinătate, precum și diferența de valoare, dacă valoarea bunurilor era subestimată. Aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare. Legea care reglementează declararea voluntară a bunurilor conține mecanisme de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțare a terorismului. Totodată, legea exclude anumite categorii de cetățeni, precum și pe cei care sunt sau vor fi descoperiți ca fiind implicați în frauda bancară. De asemenea, au fost adoptate un șir de facilități pentru repatrierea valutei și ale altor beneficii ale tranzacțiilor externe.

La întâlnirea președintelui Parlamentului și prim-ministrului cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova s-a discutat și despre legile adoptate pentru sectorul financiar –bancar, pe domeniul securității, mass-media, cele peste 400 de amendamente în legislație adoptate în urma conlucrării cu autoritățile din autonomia Găgăuză, pachetul de integritate și măsurile de luptă cu corupția.

Fluxul de știri
0