Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul Pavel Filip are rețeta cum poate fi combătută corupția

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, spune că în țara noastră corupția poate fi combătută, dar cu efort comun.

CHIŞINĂU, 3 aug — Sputnik. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Pavel Filip, la ședința de lucru a Grupului de monitorizare 2 a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție 2017-2020.

„Vom avea succes și vom avea rezultate în combaterea corupției atunci când se va face un efort comun al tuturor actorilor: Guvern, administrația publică locală, societatea civilă, mediul de afaceri", a spus premierul.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, la eveniment au participat membri ai Executivului, președinți de raioane, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, ai mediului de afaceri, precum și ai societății civile.

Нападение на прохожих в Сургуте - Sputnik Moldova
Societate
Reacția unui fost ministru al Sănătății la reținerea medicilor suspectați de corupție

Prim-ministrul a menționat că punerea în aplicare a Strategiei este esențială pentru eliminarea corupției. Reieșind din acest obiectiv, în ultimii doi ani, Republica Moldova a adoptat un cadru legal comprehensiv în domeniul prevenirii și combaterii corupției. Totodată, sunt funcționale și instituțiile independente: Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

„Eficiența funcționării acestor instituții, dar și punerea în aplicare a cadrului legal ține de efortul nostru comun, de voința noastră. Putem să obținem rezultate doar atunci când ne vom implica cu toții, fiecare instituție în parte nu poate schimba lucrurile", a spus Pavel Filip.

În cadrul ședinței au fost prezentate și examinate nouă planuri sectoriale anticorupție, dar și Raportul de monitorizare și evaluare privind implementarea Strategiei în anul 2017. S-a constatat că din cele 43 de acțiuni planificate, 9 au fost realizate, 33 — parțial realizate, iar una încă urmează a fi implementată.

CNA, dosarul Tomograf - Sputnik Moldova
Societate
Bilanțul șocant al perchezițiilor CNA: Iată ce sume au încasat medicii de la pacienți

Reprezentanții societății civile au făcut o serie de recomandări pentru implementarea eficientă a prevederilor strategiei și, printre altele, au menționat importanța sporirii accesului la informațiile de interes public, aplicării planurilor sectoriale, precum și a organizării consultărilor publice pentru evaluarea îndeplinirii acestora.

Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020 a fost adoptată la 30 martie 2017 și a fost elaborată cu sprijinul experților naționali și internaționali, a societății civile, dar și a partenerilor de dezvoltare. Un aport important în acest proces l-a avut Consilierul de rang înalt în domeniul anticorupție din partea Uniunii Europene, Pawel Wojtunik.

Fluxul de știri
0