Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gâștele au salvat Roma, iar nucile vor salva Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВыставка "Сделано в Молдове"
Выставка Сделано в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Ar putea oare nucile să devină principalul produs exportat de moldoveni și de ce pomicultorii nu se grăbesc să investească în plantațiile de nuci? Răspunsul la aceste întrebări îl aflăm de la Victor Moroz, economist și expert în domeniul agriculturii.

CHIȘINĂU, 13 dec — Sputnik. Nucile din Moldova, la fel ca și prunele sau strugurii, sunt foarte căutate pe piața externă. Veniturile din exporturile de nuci sunt impunătoare: peste 100 de milioane de dolari anual, ceea ce constituie circa 60% din volumul total al fructelor exportate.

Totodată, în structura plantațiilor pomicole din Moldova nucul ocupă doar 3,4%, iar din cantitatea totală de fructe exportate nucilor le revine doar 6%.

În acest context apare întrebarea firească: de ce nu s-ar planta în Moldova mai mulți nuci, de vreme ce în Europa cererea la aceste fructe crește constant? Nu-i chiar atât de simplu, consideră economistul și expertul în agricultură Victor Moroz.

„Chiar și academicienii și-au pus asemenea întrebări, la care alți savanți au răspuns că nucul sporește aciditatea solului, că prin frunzele sale elimină taninuri și alte substanțe care înlătură toți concurenții. De aceea sub nuc nu crește nimic", a spus Moroz.

Însă problema principală nu este nici măcar calitatea solului. Livezile de nuci reprezintă o investiție pe termen lung. După plantare, trebuie să aștepți cel puțin cinci ani până la prima recoltă.

„Nucii reprezintă un anumit risc și anumite cheltuieli. Trebuie să aștepți mult până la prima recoltă, iar o recoltă bună avem abia peste opt ani. Ce-i drept, există soiuri noi care încep să dea rod mai devreme. Dar mai există și o altă problemă: livezile trebuie păzite", a adăugat expertul.

contrabandă miez de nucă - Sputnik Moldova
Morții din Moldova cultivă nuci pentru Uniunea Europeană – VIDEO

Acesta își amintește că încă în perioada sovietică s-au făcut încercări de a planta nuci la scară industrială. Însă lucrurile nu au mers. Fie că pomii au fost plantați prea des, fie din altă cauză, însă plantațiile nu se polenizau și recolta era săracă. Salvarea a venit din partea fabricii de mobilă care a cumpărat lemnul.

Astăzi în Moldova există plantații de nuci destul de mari, iar nucile sunt exportate fără dificultate. Însă plantarea alunilor rămâne în afară preocupărilor agricultorilor noștri. Din păcate.

”Se spune că alunele sunt chiar mai folositoare decât nucile. Însă și aici sunt necesare investiții. În schimb, nu trebuie să aștepți mult până la prima recoltă”, a menționat Moroz.

În Moldova livezile de nuci ocupă o suprafață de 12 mii de hectare. Anual, țara exportă circa 15 mii de tone de nuci în Marea Britanie, Franța, și Germania, pentru care Moldova a devenit, ca mărime, al cincilea exportator de nuci.

Fluxul de știri
0