Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum decurge tratamentul hepatitei: Comentariul medicului infecționist

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaЗабор крови для исследования на наличе инфекций
Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Moldova
Abonare
Există mai multe mituri despre hepatită și fiecare are terapia ei.Medicul infecționist precizează cum decurge tratamentul acestei maladii.

CHIȘINĂU, 2 aug — Sputnik. În Moldova este accesibil programul de stat care permite tratamentul gratuit al câtorva tipuri de hepatită, printre care se află cele mai răspândite și mai complicate: B, C și D.

Galina Chiriacova, șefa secției de reanimate a Spitalului Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă", în discuția cu reporterul Sputnik, s-a oprit asupra unor detalii ce țin de tratamentul hepatitei.

„Încă în anul 2015, dar și mai înainte, lucram cu preparate originale. Este vorba de injecții. De aceea peste tot era negativ. Imaginați-vă: 48 de injecții în zona abdomenului și câte șase pastile pe zi pe parcursul unui an. Acest tratament era foarte greu de suportat. Pacienții se alegeau cu reacții adverse", a menționat Chiriacova.

Potrivit acesteia, pacienții care erau supuși terapiei de hepatită acuzau deseori grețuri, insomnii, le cădea părul ș. a. Astăzi, datorită apariției unor pastile noi, majoritatea bolnavilor se simt cu mult mai bine. S-a redus și durata tratamentului.

Chiriacova a subliniat că persoanele care s-au însănătoșit după administrarea acestor medicamente constituie 96%, ceea ce, din punct de vedere medical, înseamnă foarte mult. Totodată, dacă virusul nu a dispărut, bolnavii pot continua tratamentul, conform altor scheme.

Медсестра в лаборатории - Sputnik Moldova
Combaterea hepatitei în Moldova

„Astfel de preparate eficiente există deocamdată doar pentru hepatita C, dat fiind că pentru tipul respectiv nu există un vaccin. Din care cauză este foarte complicat să o previi. Toate eforturile au fost concentrate asupra combaterii acesteia", a spus specialistul.

Cât despre alte tipuri de hepatită, Chiriacova a explicat că hepatita A se întâlnește cel mai des la copii, ca infecție intestinală. Însă această formă nu necesită un tratament special, nu sunt obligatorii spitalizarea și regimul special, iar administrarea preparatelor antivirus nu este indicată.

În cazul hepatitei B, pacienții iau pastile în decurs de doi ani. Hepatita D este eliminată din organism cu ajutorul injecțiilor. Totodată, deseori oamenii suferă concomitent de hepatita B și D, când cel de al doilea virus se dezvoltă pe seama primului, a menționat Chiriacova.

Combaterea acestor viruși este mai complicată. În schimb, îmbolnăvirea poate fi prevenită cu ușurință prin vaccinare, a precizat medicul infecționist.

Fluxul de știri
0