Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Viața de după gratii a copiilor cu vârsta de până la trei ani

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
În penitenciarele din Republica Moldova cresc în prezent 15 copii cu vârsta de până la trei ani.

Femeile aflate în detenție, dar care au decis să dea naștere unui copil, pot avea grijă de pruncul lor până la vârsta de trei ani. Deși beneficiază de alte condiții decât celelalte condamnate pentru creșterea copiilor, mamele aflate după gratii, dar și nou-născuții au nevoie de mai multe facilități sau, mai bine zis, de un suport mai mare din partea statului, susține Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu.

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova, moderată de Tatiana Cebotari, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului a menționat că mamele aflate în detenție duc lipsă de o alimentație corespunzătoare, de haine sau detergenți. Acestea sunt oferite adesea de anumite asociații neguvernamentale sau de familiile deținutelor, însă nu toate au rude.

În cadrul aceleiași emisiuni, Maia Bănărescu a menționat că micuții de după gratii au parte de un teren de joacă, de anumite ieșiri distractive, însă astea sunt insuficiente pentru ca acel copil să fie sociabil și deschis spre o mai bună comunicarea. Însă, pentru asta, spune Bănărescu, e necesar ca să existe anumite creșe ca acești copii să poată merge acolo și să se obișnuiască cu o altfel de viață.

Îmbucător e faptul că toate mamele aflate în detenție alături de pruncii lor aleg să îi alăpteze la sân, spune Bănărescu.

Menționăm că în penitenciarul de la Rusca, pentru femeile cu copii, au fost amenajate odăi separate, bucătărie, camere de baie și un teren de joacă. Iar în închisoarea Pruncul a fost construit un bloc separat — Casa mamei și a copilului.

Fluxul de știri
0