Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Obiceiul banal care vă poate îmbolnăvi de cancer

© Fotolia / Stephan MorroschВрач заполняет документы
Врач заполняет документы - Sputnik Moldova
Abonare
Experții au dovedit că mâncatul înainte de culcare provoacă cancerul - astfel, cei cărora le place să-și umple burta înainte de culcare, riscă să facă cancer mamar sau de prostată.

CHIȘINĂU, 2 aug — Sputnik. Cercetătorii Institutului Sănătății Globale din Barcelona au ajuns la constatarea că cei care au deprinderea de a mânca cu cel puțin două ore înainte de culcare riscă să facă cancer de sân sau de prostată, anunță RIA Novosti.

Medicii eu efectuat observații asupra a 621 de pacienți care sufereau de cancer de prostată și 1205 de paciente care au făcut cancer mamar. În paralel, eu au adunat un grup de voluntari care nu acuză astfel de boli: 1321 de femei și 872 de bărbați. Aceștia au relatat despre modul lor de a se alimenta și de igienă a somnului.

Cercetările au arătat că, pentru cei care obișnuiesc să mănânce cu cel puțin două ore înainte de a se culca, riscul de a face cancer mamar este cu 16 la sută mai mic, iar cancer de prostată — cu 26 la sută, în raport cu cei care se culcă imediat după ce au mâncat.

În special au înregistrat rezultate bune cei care obișnuiesc să se trezească devreme și cei care respectă recomandările standard cu privire la profilaxia bolilor oncologice: au grijă să nu devină supraponderali și nu fac abuz de alcool.

Victor Vovc - Sputnik Moldova
Podcasturi
Lipsa somnului ne poate îmbolnăvi de cancer

Potrivit savanților, cancerul mamar și cancerul de prostată are legătură de cele nai multe ori cu activitatea unor hormoni, a cărei oscilații depind de ritmurile organismului pe parcursul a 24 de ore. De aceea mesele târzii constituie una dintre cauzele ce pot duce la dereglarea acestor ritmuri biologice, provocând ulterior bolile canceroase.

Estimările experților Organizației Mondiale a Sănătății arată că, anual, în lume sunt înregistrate între opt sute de mii și un milion de cazuri noi de cancer mamar. Acest tip de cancer se situează pe locul doi în ceea ce privește mortalitatea la femei în urma bolilor oncologice. Cea mai mare morbiditate este înregistrată în SUA și Europa de Vest.

Avertisment OMS: Alcoolul provoacă 7 tipuri de cancer>>>

Cancerul de prostată este tumoarea malignă printre cele mai răspândite la bărbați. În fiecare an, în lume sunt depistate peste 400 de mii de cazuri. În unele țări, cancerul de prostată este pe locul doi sau trei în structura bolilor oncologice, după cancerul de plămâni și cancerul de stomac.

Fluxul de știri
0