Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari a fost restabilit

CC0 / Pixabay / Unsplash / Teren agricol
Teren agricol - Sputnik Moldova
Abonare
Fermierii din raionul Dubăsari își pot munci de astăzi terenurile care se află după drumul Râbniţa-Tiraspol.

CHIȘINĂU, 1 aug — Sputnik. Fermierii din raionul Dubăsari pot să-şi lucreze de astăzi terenurile agricole aflate după șoseaua Râbniţa-Tiraspol. După o pauză de aproape patru ani, agricultorii au obţinut certificatele care le permit accesul la pământuri. Loturile vor putea fi utilizate timp de 20 de ani, în baza acestor documente.

Cristina Lesnic - Sputnik Moldova
Până unde s-a avansat în problema agricultorilor care au terenuri în Dubăsari

În noiembrie 2017, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat un acord în acest sens. Aproximativ 5 561 de oamenii și-au recuperat terenurile pe o suprafață de 6494,9 hectare. Certificatele care permit prelucrarea pământurilor sunt eliberate proprietarilor individuali care intenționează să prelucreze personal terenurile sau persoanelor care au luat în arendă terenurile, atât persoane fizice cât și juridice.

Certificatele de acces la terenurile agricole se eliberează în baza actelor cadastrale și prin care se confirmă dreptul de proprietate sau de arendă. În acest an s-a reușit extinderea termenului de la 1 an la 20 de ani pentru a asigura o durabilitate a procesului și o sustenabilitate a investițiilor. Acest lucru va permite deținătorilor de terenuri să planifice plantarea culturilor multianuale și posibilitatea utilizării tehnicii agricole pentru lucrările destinate prelucrării terenurilor.

Guvernul Republicii Moldova a oferit pentru perioada 2014 — 2018, compensarea parțială a cheltuielilor suportate de către fermieri în valoare de 45 milioane de lei, dintre care, în 2017 — 2018, alocând aproximativ 16 milioane de lei. Din 2014 peste 5.500 de proprietari de pământ din localitățile Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pârâta nu au mai avut acces la terenurile lor agricole, situate după şoseaua Râbnița-Tiraspol.

Fluxul de știri
0