Muhin: Trump nu lasă țărilor europene dreptul să decidă de unde să procure gaze

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВстреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки
Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană examinează posibilitatea construirii unor terminale pentru achiziționarea gazului natural lichefiat din SUA, a declarat președintele Donald Trump.

CHIȘINĂU, 1 aug — Sputnik. Directorul general al Centrului de Informații Politice, Aleksei Muhin, a comentat declarațiile lui Donald Trump cu privire la posibilitatea construirii terminalelor pentru achiziționarea gazului natural lichefiat din Statele Unite ale Americii.

Uniunea Europeană examinează posibilitatea construirii unor terminale pentru achiziționarea gazului natural lichefiat din SUA, a declarat președintele Donald Trump în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu premierul Italiei Giuseppe Conte. În afară de aceasta, Trump a adăugat că construirea acestor obiecte va fi finanțată din bugetul Uniunii Europene.

Conducta Nord Stream 2 - Sputnik Moldova
Rusia
Gazprom nu exclude construcția „Nord Stream 3”

Aleksei Muhin a menționat că ultimele acțiuni întreprinse de SUA pe diferite piețe sunt puțin corelate cu dreptul internațional și cu normele OMC.

„Donald Trump îndeplinește consecvent promisiunile electorale pe care le-a făcut în campania pentru alegerile prezidențiale. Deocamdată acest lucru îi reușește destul de bine. Ce-i drept, această îndeplinire a promisiunilor electorale corelează slab cu dreptul internațional și cu normele Organizației Mondiale a Comerțului", a spus Muhin.

Mai mult ca atât, expertul susține că SUA, în fond, „leagă mâinile" Uniunii Europene prin politica economică agresivă pe care o promovează.

„Întrebare: cât de departe sunt gata să meargă SUA în ceea ce privește înlăturarea concurenților de pe diferite piețe, inclusiv pe cea europeană. Cât despre declarația lui Trump cu privire la construirea în UE a terminalelor pentru achiziționarea gazului natural lichefiat, aceasta (declarația) poartă un caracter mai curând politic decât economic, deoarece este foarte asemănătoare cu o declarație privind intențiile de acaparare a pieței. Ca și cum nu le-ar lăsa țărilor europene dreptul de a alege de unde să-și procure gazele. În acest context apare problema legalității unor astfel de acțiuni", a rezumat Muhin.

Fluxul de știri
0