Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asta îi vizează pe toți proprietarii de drone: Mulți dintre ei nu le vor mai putea folosi

© Sputnik / Miroslav RotariБеспилотный летательный аппарат
Беспилотный летательный аппарат - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritatea Aeronautică Civilă urmează să lanseze un regulament de folosire a dronelor.

CHIȘINĂU, 31 iul — Sputnik. Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a lansat în premieră pentru discuții publice proiectul ce se referă la regulile de folosire a dronelor. În cadrul unei conferințe de presă, directorul Autorității Aeronautice Civile, Radu Bezniuc, a declarat că dronele reprezintă un sector al aviației aflat în creștere rapidă, cu un potențial semnificativ de a crea noi locuri de muncă și creștere economică. 

Празднование 150-летнего юбилея Единения теленгитов с Россией - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Scandal cu drone şi case de lux. Ce afirmă protagoniştii

"Pe măsură ce se extinde utilizarea dronelor, crește și necesitatea de a găsi un echilibru între avantajele lor și problemele pe care le generează. În același timp, acestea aduc și noi riscuri și provocări, pe care ne-am asumat să le abordăm cu maximă responsabilitate sub aspectul eliminării acestor riscuri și de asigurare a siguranței zborurilor", a explicat Radu Bezniuc.

Directorul Autorității Aeronautice Civile a mai evidențiat că regulile care vor fi instituite urmează să permită și să favorizeze dezvoltarea acestor tehnologii noi și să asigure siguranța zborurilor și securitatea cetățenilor.

Primul lucru care va fi făcut, odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, va fi crearea unui Registru al aparatelor de zbor fără pilot. Procedura de înregistrare a dronelor va fi una simplă. În cazul în care zborul nu se preconizează în zone restricționate, cererea de înregistrare provizorie va fi depusă online, pe pagina web al AAC, împreună cu datele despre zborul pe care îl solicită — coordonatele, ziua, ora, declarația pe propria răspundere.

Din momentul depunerii, solicitantului i se va elibera certificatul de înregistrare provizorie, pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care acesta va înregistra permanent drona și va lua cunoștință cu regulile de utilizare a acesteia.

În ceea ce ține de unele prevederi privind limitările utilizării aparatelor de zbor fără pilot, pot fi menționate următoarele:

Повседневная жизнь - Sputnik Moldova
Poștașul filmat cu dronă ducând corespondența într-un oraș ars din California

— Altitudinea maximă la care se permite desfășurarea operațiunilor cu aparate de zbor fără pilot este de 100 metri.

— Zborurile cu aparate de zbor fără pilot sunt posibile doar în cazul existenței asigurării de răspundere civilă față de terți.

— Este interzisă operarea aeronavelor fără pilot, cu excepția cazului când există un aviz al AAC, în următoarele situații:

— în spațiul aerian controlat

— în spațiu aerian necontrolat la o înălțime mai mare de 100 m;

— deasupra teritoriilor unde asemenea restricții au fost stabilite de Ministerul Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Serviciul de Informații și Securitate și autoritățile publice locale — precum aeroporturi, regiuni ale frontierei de stat, obiecte strategice, ambasade sau penitenciare. (Coordonatele zonelor restricționate, dar și cerințele necesare de a fi îndeplinite pentru operarea în acestea cu permisiunea organelor publice care au impus aceste restricții vor fi puse dispoziție operatorilor pe pagina web a AAC, dar și disponibile în publicarea aeronautică electronică AIP).

— La o distanță mai mică de 250 m (în toate direcțiile) de la orice tip de mijloace de transport, construcții, terțe persoane, case de locuit, obiecte de infrastructură;

— Deasupra zonelor populate din localități sau deasupra mulțimilor de oameni (mai mult de 5 persoane).

În cazul în care zborurile sunt solicitate în zonele cu restricții menționate, solicitantul urmează să solicite avizul prealabil al Autorității Aeronautice Civile, care în decurs de 10 zile lucrătoare de la recepționarea cererii va lua decizia privind acordarea sau neacordarea avizului.

Fluxul de știri
0