Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără precedent: Toți șoferii din Moldova vor fi obligați să-și lase amprentele digitale

© Sputnik / Мирослав РотарьРемонт на бульваре Штефана чел Маре
Ремонт на бульваре Штефана чел Маре - Sputnik Moldova
Abonare
Centrului Național de Expertiză Judiciară va putea realiza adițional două tipuri de expertiză judiciară.

CHIȘINĂU, 31 iul — Sputnik. Șoferii din țara noastră vor trebui să-și lase amprentele pentru a fi incluși într-o bază de date a Ministerului Afacerilor Interne. 

Судебный молоток - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Experți judiciari profesioniști și expertize judiciare calitative

În cadrul Centrului Național de Expertiză Judiciară vor fi acreditate adițional două tipuri de expertiză judiciară: în domeniul dactiloscopiei (identificarea persoanelor în baza amprentelor digitale) și expertiza circumstanțelor accidentelor rutiere.

Rapoartele acestor tipuri de expertiză vor fi recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene și rezultatele acestora vor fi valabile pentru cauzele înaintate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Acum un an laboratorul de expertize criminalistice din cadrul CNEJ a primit acreditarea. Acest fapt atestă corespunderea activității laboratorului cu cerințele internaționale, conform mai multor criterii tehnice, de mediu, management și de personal.

În prima jumătate a anului curent au fost efectuate 68 de expertize în cazuri de accidente rutiere, dintre care 60 la solicitarea instanței de judecată sau a organelor de urmărire penală și 8 la solicitarea persoanelor fizice.

Menționăm că expertiza judiciară este o activitate ce implică cercetări minuțioase, cunoștințe speciale și procedee științifice efectuate de persoane competente. Aceasta se efectuează la solicitarea instanțelor de judecată, organelor de urmărire penală, persoanelor fizice și juridice interesate. Concluziile înscrise în raportul de expertiză servesc drept probe în procesul judiciar, dobândite prin metode științifice.

Expertul judiciar este asemeni unui judecător științific. În majoritatea cazurilor, finalitatea actului de justiție și calitatea deciziei judiciare depind de concluziile acestuia.

Fluxul de știri
0