Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Experți judiciari profesioniști și expertize judiciare calitative

© Sputnik / Andrei Starostin / Accesați arhiva multimediaСудебный молоток
Судебный молоток - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cabinetul de Miniștri a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede perfecționarea cadrului instituțional și normativ al sistemului de expertiză juridică și a statutului expertului judiciar.

CHIŞINĂU, 10 iunie – Sputnik. Potrivit autorilor proiectului, pentru ca probele să fie prezentate adecvat în timpul proceselor judiciare, este nevoie de o infrastructură bine formată în cadrul sistemului de expertiză judiciară, conformă standardelor legale de calitate şi experți judiciari de o calificare înaltă. Astfel, oferirea unei infrastructuri de expertiză judiciară accesibilă tuturor va asigura o cercetare echitabilă și o consolidare a probelor.

Documentul prevede instituirea unui mecanism nou de sancţionare pentru fapte care constituie abateri disciplinare privind activitatea de expertiză judiciară, dar și reglementarea detaliată a suspendării şi încetării activităţii expertului judiciar. 

Noua lege a fost elaborată în baza unor studii efectuate asupra sistemului naţional de expertiză judiciară, care au scos la iveală mai multe deficiențe și neajunsuri, cum ar fi absența unei instituții centrale independente care și-ar asuma rolul de conducere la nivel național pentru sistemul de expertiză judiciară, dar și lipsa standardelor de calitate uniformizate, echipamentului necesar, instrumentelor și laboratoarelor adecvate.

 


Fluxul de știri
0