Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Și-au pus mâinile în cap: Ce au găsit ofițerii CNA în depozitele șefului de la Diagnostică

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaБанковские сейфы (ячейки)
Банковские сейфы (ячейки) - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Perchezițiile începute de dimineață în dosarul medicilor corupți de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală și unele instituții de sănătate private continuă și la această oră. Ofițerii CNA și procurorii continuă să ridice bani, care ar putea fi fost estorcați de la pacienți.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Centrul Național Anticorupție a anunțat cu puțin timp în urmă că a mai ridicat 150 de mii de euro din cea de-a doua casetă metalică din filiala unei bănci comerciale, depuşi pe numele șefului Secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM), Silviu Condrea. Acesta a fost reținut astăzi de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind cercetat pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă. Condrea este acuzat că a pus la cale o schemă infracțională de estorcare a banilor de la pacienții asigurați.

Pe parcursul zilei, CNA a ridicat alți 80 de mii de euro, 50 de mii de dolari şi 100 de mii de lei dintr-o casetă de valori, depozitată la una din băncile comerciale din capitală, deschisă tot pe numele șefului de secție de la CRDM.

De asemenea, în urma percheziţiilor la domiciliul reţinutului au fost găsite şi ridicate următoarele sume: 38 800 de euro, 18 105 dolari şi 115 200 de lei. Sumele la domiciliu au sferit schimbări. Au mai fost găsiţi şi alţi bani. Urmează să fie stabilită provenienţa banilor.

Мужчина в наручниках после задержания полицией - Sputnik Moldova
Societate
Om Emerit din Moldova, autorul schemei de estorcare a banilor de la pacienți

CNA anunță că operaţiunea continuă și la această oră, iar până la o decizie definitivă de judecată, orice persoană beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Silviu Condrea, reținut astăzi de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, poartă de patru ani titlul onorific de ”Om Emerit”. Acest titlu i-a fost oferit de președintele Nicolae Tomofti, în anul 2014.  Șeful Secției Imagistică și Tomografie Computerizată din cadrul CRDM a primit de la președintele de atunci, Nicolae Timofti, titlul onorific de ”Om Emerit” ”pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătăţii, contribuţie la implementarea metodelor avansate de diagnostic şi tratament şi activitate metodico-ştiinţifică intensă”.

În dimineața zilei de astăzi, acest titlu nu l-a ajutat pe Condrea atunci când ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins în biroul său. În total, ofițerii CNA au reținut șapte angajaţi din sistemul medical în urma operaţiunii de documentare a faptelor de corupţie comise de către un grup de medici, asistenţi şi reprezentanţi ai unor clinici private. Potrivit materialelor cauzei, şeful Secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor. În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. 

Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi” ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.

În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, Institutului de Ftiziopulmunologie, Dispensarului Cardiologic şi unor clinici private.

Fluxul de știri
0