CHIȘINĂU, 30 iulie — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, în timpul vizitei de lucru de o zi în Volgodonsk (regiunea Rostov, Federația Rusă), a spus că relațiile țării sale cu Rusia se pot îmbunătăți după alegerile parlamentare.
„Trebuie de făcut ordine și în interiorul țării și în relațiile noastre bilaterale cu Rusia, deoarece la nivelul președinților avem relații foarte bune, la nivelul regiunilor au fost semnate foarte multe acorduri. Însă la nivelul guvernelor, în ultimii doi ani dialogul, practic, lipsește. Cred că după alegerile parlamentare situația se va schimba", a declarat Dodon la Volgodonsk în fața jurnaliștilor ruși.
În opinia lui Dodon, Partidul Socialiștilor în fruntea căruia s-a aflat anterior „are șanse să obțină majoritatea parlamentară".
Șeful statului consideră, totodată, că actuala majoritate parlamentară a numit data alegerilor pentru anul viitor în speranța că în țară vor înceta protestele opoziției. Însă, potrivit lui Dodon, aceste speranțe sunt neîntemeiate.
„Pentru partidele de centru-stânga, și noiembrie, și decembrie, și februarie reprezintă o perioadă potrivită. Cred că februarie este o perioadă proastă pentru autorități, o perioadă proastă pentru partidul de la guvernare, deoarece avem deja experiența anului 2001. Cu optsprezece ani în urmă, Partidul Comuniștilor — partid de stânga — a câștigat majoritatea constituțională după guvernarea democraților. Cred că există șansa ca această situație să se repete: după guvernarea democraților, tot un partid de stânga ar putea obține majoritatea parlamentară", a spus președintele.
Alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019. Anterior, acestea se desfășurau în baza unei singure circumscripții electorale naționale în care erau aleși 101 deputați. Însă în iunie 2017 a fost adoptată hotărârea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Conform noilor reguli, jumătate din numărul deputaților se alege conform listelor de partid, iar cealaltă jumătate — pe circumscripții uninominale.
Sistemul de alegeri mixt prevede păstrarea pentru partide a pragului minim de 6 procente pentru accederea în Parlament, desfășurarea alegerilor pe circumscripții uninominale într-un singur tur, alegerea deputaților pe circumscripții speciale în regiunea transnistreană, oferind totodată posibilitate diasporei moldovenești să aibă reprezentanții săi în Parlamentul Republicii Moldova.