Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Banca Mondială recunoaște riscul unui mare cutremur în România!

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat o finanţare de 50 de milioane de euro ce va fi acordată României în caz de dezastru.

BUCUREŞTI, 26 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Este vorba despre un împrumut, iar banii vor contribui la îmbunătăţirea rezilienţei infrastructurii de urgenţă şi răspuns la dezastre, dar va spori, de asemenea, şi capacităţile instituţionale pentru planificarea investiţiilor vizând reducerea riscurilor la dezastre şi adaptarea la schimbările climatice.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Marele Cutremur: Descoperirea de ultimă oră a cercetătorilor

"Foarte multe clădiri aparţinând serviciilor de urgenţă şi răspuns la dezastre din România au vulnerabilităţi structurale şi se pot prăbuşi în cazul unui cutremur", a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, potrivit România Tv.

Ea a apreciat că investiţiile în clădiri şi în infrastructură transformă ţara într-un loc mai sigur pentru cetăţeni şi pentru activitatea economică.

România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeană, cu mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor produse în ultimele două secole. Peste 75% din populaţia ţării, inclusiv 65% din populaţia urbană, locuieşte în zone expuse pericolelor seismice.

Mai mult decât atât, 45% din toate serviciile critice de transport, energie, apă şi comunicaţii, precum şi 70-80% din PIB-ul României se află localizate în zone expuse riscului seismic.

Соревнования спасателей и пожарных - Sputnik Moldova
Societate
O clădire prăbușită și incendii: Iată ce a lăsat în urmă un cutremur la Orhei - Video

De asemenea, efectele schimbărilor climatice au sporit şi ele în mod semnificativ în ultimele decade, producând alunecări de teren, incendii naturale, secete şi fenomene meteorologice extreme. În 2006, de exemplu, au fost înregistrate inundaţii extreme care au cauzat pagube economice în valoare de 1% din PIB.

Noul Proiect de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre va sprijini investiţiile în clădirile de pompieri şi urgenţe, precum şi în cele ce au rol de coordonare a răspunsului la dezastre, asigurând buna funcţionare a acestora în cazul producerii oricăror tipuri de calamităţi.

Proiectul va sprijini, de asemenea, activităţi de comunicare şi sensibilizare privind riscurile de dezastre şi schimbări climatice, şi va oferi suport pentru planificarea investiţiilor în scopul reducerii riscurilor de dezastre pe termen lung.

Reamintim că directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat, la începutul an, că se aşteaptă ca în România să aibă loc un cutremur puternic, posibil chiar de 8 grade, potrivit Sputnik

Fluxul de știri
0