CHIȘINĂU, 24 iul — Sputnik. Schimbări importante pentru toți deținătorii de pașapoarte românești, inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova. Din 20 iulie, pașapoartele simple electronice care se vor emite pentru persoanele adulte vor avea valabilitate de 10 ani.
Modificările au fost inițiate de către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe din România ca instrument suplimentar în sprijinul cetățenilor români din țară și din străinătate în domeniul pașapoartelor. Acestea au ca scop reducerea aglomerației de la serviciile de pașapoarte din țară, respectiv de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate și creșterea eficienței în procesul de eliberare a documentelor de călătorie.
Potrivit unui comunicat al Ministerului român de externe, principalele elemente de noutate introduse prin aceste modificări se referă la valabilitatea pașapoartelor simple electronice, situațiile în care poate fi solicitată eliberarea pașaportului simplu temporar și noile termene de procesare a cererilor de eliberare a pașapoartelor simple temporare în anumite situații.
"Astfel, cetățenii cu vârsta de peste 18 ani, care vor depune, începând de astăzi, 20 iulie 2018, cerere pentru obținerea pașaportului simplu electronic vor primi documentul de călătorie cu valabilitate de 10 ani", anunță instituția de resort.
Până în prezent, termenul de valabilitate era de cinci ani. Pentru celelalte segmente de vârstă, termenul de valabilitate rămâne nemodificat: trei ani pentru persoanele cu vârsta de până la 12 ani, respectiv cinci ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.
Cererile pentru eliberarea documentelor de călătorie depuse anterior datei de 20 iulie vor fi procesate potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data depunerii cererii.
Tot din 20 iulie au intrat în vigoare noile prevederi privind condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar. Astfel, pașapoartele cu valabilitate de un an vor fi eliberate într-un termen de cel mult trei zile lucrătoare în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic. În acest sens, trebuie prezentate documente justificative.
Persoanele care nu doresc un pașaport simplu electronic sau cele care nu pot prezenta documentele justificative din categoria celor mai sus menționate, vor putea primi pașaport temporar, dar în termenul de eliberare a documentului electronic: maxim 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară şi cel mult 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate.