Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoferii din Moldova vor scăpa de stres: Prețul la carburanți se va schimba de 4 ori pe an

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Trecere la banca de fotografiiПовышение цен на бензин
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili, la fiecare trei luni, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Prețurile la produsele petroliere stabilite în Moldova vor fi modificate doar de patru ori pe an și nu o dată la două săptămâni așa cum este în prezent. Parlamentul din Moldova a votat în două lecturi proiectul de lege propus de deputatul neafiliat Vladimir Cernat, care se referă la modificarea și completarea Legii privind Piaţa Produselor Petroliere. 

Potrivit autorului inițiativei legislative, acest proiect urmărește asigurarea unei stabilități de durată în procesul plafonării de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale.

gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Calitatea benzinei și motorinei va fi verificată conform unor noi norme

Astfel a fost extinsă perioada pentru stabilirea de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor plafon, de la 2 săptămâni la un trimestru și cu stabilirea dreptului Agenției Naţionale pentru Reglementare în Energetică de a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul devierilor mai mari de 10 la sută a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM.

”Necesitatea acestor modificări și completări derivă din impactul social sporit negativ ce a fost determinat de ultimele acte administrative ale ANRE de plafonare a prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale, generând proteste în masă. Aceste acte de plafonare, într-un final, au și fost contestate în interesele consumatorilor în instanțele de judecată competente, fiind invocată netransparență în procesul de formare și plafonare a prețurilor pentru produsele petroliere”, a menționat autorul. 

Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să modifice Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și să asigure un grad mai înalt de transparență în acest proces.

Fluxul de știri
0