Sfaturi utile: Cum să procuri bilete de avion și să economisești bani

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaUn avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă
Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Experții ne sugerează câteva sfaturi utile - iată ce trebuie să faci ca să economisești bani atunci când procuri bilete de avion pentru o călătorie cu avionul.

CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Iată câteva sfaturi utile, date de experți, pentru ca să economișești bani. Vei putea călători cu „business class” la un preț de „economy”. De ce nu merită să cumperi bilete de avion vinerea în toiul sezonului de vacanță, când deja nu mai găsești bilete ieftine? Într-un  material publicat de RIA Novosti experții ne-au împărtășit câteva sfaturi cum să economisești bani și cum să ne găsim un loc mai confortabil într-un avion. 

Prinde oferta

Desigur, regula universală — cu cât mai devreme, cu atât mai ieftin – rămâne actuală. Însă nu trebuie să te indispui dacă nu ai reușit să o respecți.

„Conform studiilor noastre, diferența dintre prețul unui bilet rezervat din timp și cel procurat în ultimul moment este de 60 – 80%. Însă nu întotdeauna se întâmplă astfel. De exemplu, înainte de sărbătorile de mai, am constatat o scădere a prețurilor”, a spus pentru RIA Novosti directorul general al serviciului de internet pentru călători „Biletix”, Aleksandr Sizințev.

Самолёт - Sputnik Moldova
Moarte Stupidă: Un turist, omorât pe plajă de suflul unui avion - Video

Actualmente, majoritatea serviciilor de internet pentru rezervarea biletelor permite să urmărești prețul zborului și să prinzi cele mai interesante oferte. Este suficient ca turistul să acceseze această opțiune și să obțină informațiile cu privire la oscilația celui mai mic preț.

Experții susțin că mult depinde de ziua săptămânii. De obicei, prețurile sunt mai ridicare vinerea și în zilele de odihnă. De asemenea, prețul este influențat de zilele de sărbătoare și vacanțele școlare. Dacă există posibilitatea, este mai bine să cauți bilete de avion pentru o dată care precedă sau depășește cu trei — cinci zile data presupusă a călătoriei.

„În regulile tarifare pentru biletele de avion există noțiunea „maximum/minimum stay”, adică perioada pe care o veți petrece în țara în care călătoriți. De obicei, pentru tarifele minime „minimum stay” înseamnă că este necesar să vă aflați în punctul de destinație în noaptea de sâmbătă spre duminică”, a specificat Timur Iusupov, specialist în domeniul turismului.

поезд Кишинев - Яссы tren Chisinau - Iasi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bilete low cost pentru cursa de tren Chișinău-București

Dacă prețul unui bilet de joi până sâmbătă este nejustificat de înalt, are sens să verificați returnările de bilete în altă zi a săptămânii: este foarte probabil ca prețul să devină cu mult mai atrăgător.

„La fel stau lucrurile și cu „maximum stay”. În acest caz tarifele minime presupun că veți reveni acasă nu mai devreme decât peste o lună după plecare. Astfel, 29 de zile de odihnă costă mai ieftin decât 33 de zile, și nu doar din contul nopților economisite de la hotel”, a explicat expertul.

Iată câteva sfaturi utile:

1. Marți prețurile sunt mai mici 

În perioada fluctuației cursului valutar prețurile depind și ele de ziua săptămânii. Dacă cursul scade vertiginos, este mai bine de procurat biletul până la sfârșitul zilei de marți, iar dacă, dimpotrivă, crește, atunci este convenabil să-l cumperi începând de miercuri, spune expertul.

Adevărul este că achitările reciproce între companiile aeriene se efectuează conform cursului valutar intern a Asociației Internaționale a Transportului Aerian IATYA care este revăzut săptămânal în noaptea de marți spre miercuri. Astfel, până marți este valabil cursul valutar al săptămânii precedente.

O altă recomandare este de a cumpăra biletele tur-retur de la aceeași companie de aviație, deoarece astfel ele costă mai ieftin decât dacă sunt procurate de la companii diferite.

2. Clasa „business” la preț de „economy”

Dacă deja ai procurat biletul, există câteva metode de a-ți face călătoria cu avionul mai confortabilă. Cea mai la îndemână metodă este de a face check-in online pe site-ul web al companiei aeriene care de cele mai multe ori se deschide cu 24 de ore înainte de zbor. La unele companii, în cazul înregistrării online, alegerea locului în salon poate fi gratuită, pe când în cazul înregistrării direct în aeroport va trebui să plătești pentru acest lucru.

Totodată, se întâmplă că, la înregistrare, poți opta pentru un nivel ridicat al deservirii. Uneori o asemenea variantă costă substanțial mai ieftin decât procurarea din timp a unui bilet cu un confort sporit.

Sfaturi utile pentru soferi: Nu ar trebui să faci asta atunci când pornești motorul>>>

Există și o metodă gratuită, însă riscantă. „Miza pe noroc. Se întâmplă că pentru „economy class” s-au vândut mai multe bilete decât numărul locurilor disponibile (overbooking). În acest caz veți fi repartizat în „business class””, a spus expertul Grigori Lugovoi. 

„Așa mi-a mers de două ori când, datorită întâmplării, am zburat cu „business class” la New York și Mineralnâe Vodâ”, a declarat specialistul.

Pentru aceasta trebuie să te prezinți la înregistrare printre ultimii. Însă riscul este destul de mare: este foarte probabil să obții un loc tocmai în coada avionului.

3. Călătorie în pijama și papuci de casă

Conform datelor studiilor efectuate de operatorii de turism, cel mai preferat loc al călătorilor este lângă geam: acolo nu-i deranjează căruciorul cu mâncare, nici nu sunt înghesuiți din ambele părți de vecinii corpolenți. În schimb, când merge la toaletă, trebuie să-i deranjeze pe alții.

Un sfat din partea operatorilor de turism este să porți cu sine papuci și haine de casă, ceea ce te va ajuta să te simți chiar ca acasă.

Fluxul de știri
0